Duits succes Hermans

De Duitse krant Die Zeit heeft Die Dunkelkammer des Damokles van W.F. Hermans (1921-1995) uitgeroepen tot boek van het jaar 2001. Die Dunkelkammer eindigde voor Een half leven van V.S. Naipaul. Die Zeit en Der Spiegel, die de roman beiden `groots' noemen, plaatsten vorige week grote besprekingen van het boek.

In Duitsland werden reeds tienduizend exemplaren verkocht. Hermans' Duitse uitgeverij onderhandelt momenteel met een grote Duitse boekenclub.

De donkere kamer van Damokles (1958) is de eerste van vier romans van Hermans die uitgeverij Kiepenheuer uitbrengt. Dit najaar verschijnt de vertaling van Nooit meer slapen, later volgen Au pair en De tranen der acacia's.

De Duitse kritiek is in het algemeen zeer te spreken over Hermans. De Süddeutsche Zeitung schreef dat de Europese literatuur zonder hem zou armer zijn. De Neue Zürcher Zeitung plaatste Hermans in de traditie van Kleist, Kafka, Celine en Sartre.

Het vertrouwen van uitgever Gustav Kiepenheuer en Cees Nooteboom die het nawoord schreef - in een Duitse successtory voor Hermans, werd afgelopen najaar bij de Frankfurter Buchmesse niet gedeeld door Harry Mulisch, die toen zei: ,,Ik weet niet of het iets voor de Duitsers is. Dat werk is zo Nederlands.''