Claes wint ECI-prijs

De Vlaamse auteur Paul Claes heeft gisteravond de `ECI-prijs voor Schrijvers van Nu 2002' gekregen voor zijn roman De kameleon. De uitreiking vond plaats in het West-Indisch Huis in Amsterdam, temidden van zo'n vijftig genodigden, en zónder televisiecamera's. Juryvoorzitter Ed van Thijn sprak van ,,een buitelende ideeënroman, die de lezer een literair spel biedt van de eerste orde en hem duizelig achterlaat.''

De jury koos De kameleon, verschenen bij De Bezige Bij, unaniem uit zes kandidaten, waarvan er drie afkomstig waren uit de stal van uitgeverij Querido: Bart Koubaa's debuut Vuur, De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne van Toon Tellegen en de roman Franklin van Tomas Lieske, die eerder de Librisprijs 2001 won.

De twee andere genomineerden waren Mijn tweede huid van Erwin Mortier (Meulenhoff) en Zwellend fruit van Peter Verhelst (Prometheus). Overigens waren bij de gemoedelijke prijsuitreiking alleen Claes, Koubaa en Mortier die inmiddels is overgestapt naar uitgeverij Cossee - aanwezig.

Gisteren was de laatste uitreiking van de ECI prijs voor Schrijvers van Nu', groot 16.000 euro, die eerder werd gewonnen door Wessel te Gussinklo (1997), Arthur Japin (1999) en Anneke Brassinga (2001). De ECI houdt ermee op omdat er nauwelijks aandacht voor de prijs was. De reeks `Schrijvers van Nu' waarin sinds 1978 ieder kwartaal een literair werk aan een breder publiek wordt voorgesteld blijft wel bestaan, maar de boeken worden niet langer uitgekozen door een onafhankelijke adviescommissie.

Paul Claes (1943) vindt het jammer dat de prijs verdwijnt. ,,Maar ik ben blij hij nog een keer door een Belg is gewonnen.'' Binnenkort verschijnt Claes' nieuwe boek, een literaire autobiografie, gebaseerd op zijn dagboeken.