Bos wil Kamer niet informeren over douaniers

Staatssecretaris Bos (Financiën, PvdA) is niet van plan de Tweede Kamer te informeren over eventuele discplinaire maatregelen tegen individuele douaniers over de bolletjesaffaire op Schiphol.

Volgens een woordvoerder van Bos is dat in strijd met het ambtenarenrecht. Kamerlid Niederer (VVD) wil dat Bos, nadat hij het onderzoek naar de gang van zaken op Schiphol heeft afgerond, zich in de Kamer alsnog komt verantwoorden voor zijn rol in het heenzenden van zogeheten bolletjesslikkers. Tussen kerst en oudejaarsdag zonden douaniers zonder overleg met justitie enkele smokkelaars heen, alhoewel zij betrapt waren op het smokkelen van enkele kilo's cocaïne. De douane kon de bolletjesslikkers niet aan het openbaar ministerie overdragen, omdat het OM wegens ruimtegebrek en personeelstekort de smokkelaars niet kon opsluiten.

Niederer had Bos eigenlijk al in het debat van afgelopen woensdag aan de tand willen voelen over de kwestie, maar dat werd hem door de VVD-top verboden. Bronnen in Den Haag melden dat minister Korthals (VVD, Justitie) het debat ,,liever alleen'' voerde, omdat hij verwachtte zonder Bos ,,minder politieke averij'' op te lopen. ,,Korthals vreesde dat als Niederer Bos hard zou aanpakken, hij zelf meer tegenwind zou krijgen van de PvdA'', aldus een bron. De VVD-bewindsman heeft daarop fractievoorzitter Dijkstal benaderd. Die heeft op zijn beurt het voorstel van Niederer gevetood om Bos ter verantwoording te roepen, aldus ingewijden. Niederer ontkent dit overigens.

Bos had volgens zijn woordvoerder ,,zijn agenda leeg gehouden'', maar werd tot zijn eigen verbazing niet opgeroepen voor het debat. Niederer haalde toch nog fel uit naar de douane. ,,Het is aan Bos om orde op zaken te stellen'', zei hij in het debat.

Kamerleden van de andere fracties vielen vervolgens over de VVD'er heen omdat het volgens hen ,,geen fair play'' is om een bewindspersoon aan te vallen als die niet aanwezig is. Korthals maakte eerder al duidelijk dat douaniers tijdens de afgelopen feestdagen drugssmokkelaars hadden laten doorgaan, terwijl vlak daarvoor was afgesproken dat daar de expliciete schriftelijke toestemming van justitie voor nodig was.