Beurs somber door technologie

Op een somber gestelde beurs verloren de technologiefondsen vanochtend flink aan waarde. De telecomfondsen waren de grootste verliezers. UPC ging 2,4 procent onderuit, KPN 1,8 procent en Versatel verloor 1 procent. Sombere vooruitzichten van branchegenoot Qualcomm leken beleggers aan te moedigen zich van telecomfondsen te ontdoen. KPN maakte verder bekend dat de telecomonderneming vorig jaar voor 185 miljoen euro aan effecten heeft teruggekocht om de schulden van het concern te verminderen.

Beleggers waren ook over KPN Qwest somber gestemd. De kredietpositie van het concern bij beoordelaar Standard & Poor's bleef onveranderd op `BB' staan, ongeacht de goedkeurig van de Europese Commissie van een aantal overnames door KPN Qwest in Oost-Europa.

Libertel Vodafone kreeg een lagere waardering van zakenbank Merrill Lynch te verwerken. Beleggers hadden hier maar weinig moeite mee; het fonds steeg met 0,5 procent.

Eerder op de ochtend stond vooral ASML op verlies. De producent van chipmachines had te lijden onder berichten over Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Dit concern, ASML's grootste klant, maakte bekend dat het de investeringen dit jaar met en kwart gaat verminderen. Ook Philips leed in de eerste uren van de handelsdag onder dit bericht, maar het fonds wist hier al snel weer van te herstellen.

De AEX-index zakte vanochtend met 0,1 procent naar 503 punten. Grootste stijger van de index was Koninklijke Olie, dat in reactie op een verbeterende oliemarkt met 1,4 procent naar 56,75 euro ging.

De beurzen in New York stegen na de uitlatingen van Fed-voorzitter A. Greenspan over de Amerikaanse economie met 0,7 procent (Dow Jones) en 1,1 procent (Nasdaq). De grote Europese beurzen gingen daar vanochtend, net als de Amsterdamse AEX-index, niet in mee. Frankfurt verloor 0,3 procent, Londen zelfs 0,8 procent.

Ook in de Britse FTSE-index stonden de technologiefondsen onder druk. Vodafone, moederconcern van Libertel, en producent van halfgeleiders ARM verloren beide flink. Slecht ontvangen resultaten van de Zweedse producent van telecomapparatuur Ericsson droegen daaraan bij. British Airways steeg na berichten over een eventuele samenwerking met American Airlines.