Anglo-American al weer weg uit Zambia

Anglo-American trekt zich terug uit Zambia, waar de Zuid-Afrikaanse mijngigant bijna twee jaar lang heeft geprobeerd verliesgevende kopermijnen nieuw leven in te blazen. Het vertrek van Anglo-American, een van Zambia's grootste werkgevers, is een harde klap voor de Zambiaanse economie. Als de regering in Lusaka er niet in slaagt een alternatieve investeerder te vinden, gaan 11.000 banen verloren en loopt tachtig procent van Zambia's exportopbrengsten gevaar.

Volgens Anglo-American zijn door de dalende koperprijzen nieuwe investeringen in Zambia Copper Investments (ZCI) niet meer te rechtvaardigen. De prijs van koper is de afgelopen twaalf maanden met 14 procent gedaald en er is geen vooruitzicht op een grotere vraag naar koper. De Zuid-Afrikanen zijn eigenaar van 50,9 procent van ZCI, dat op zijn beurt een belang van 65 procent heeft in de Konkola kopermijn. Daar wordt tweederde van Zambia's koper geproduceerd.

Dertig jaar geleden was Zambia de grootste koperproducent ter wereld. Door de rampzalige nationaliseringprogramma's van de voormalige president Kenneth Kaunda komt nu slechts 2 procent van al het koper uit Zambia. Anglo-American zag in maart 2000 zijn kans waar toen de regering-Chiluba de Konkola-mijn weer privatiseerde. Door de hoge reparatiekosten en vele vertragingen in het productieproces is het project nooit een succes geworden. Konkola maakte in de afgelopen twee jaar een verlies van meer dan 100 miljoen dollar (113 miljoen euro).