Amerikanen doden vijftien militanten

Amerikaanse troepen hebben gisteren in een vuurgevecht vijftien strijders van Al-Qaeda en de Talibaan gedood in de buurt van de zuidelijke stad Kandahar. In het gevecht raakte een Amerikaan licht gewond.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeiden dat het gevecht plaatshad tijdens een missie van speciale Amerikaanse eenheden ten noorden van het voormalige Talibaanbolwerk Kandahar. De Amerikaanse nieuwszender ABC meldde op gezag van medewerkers van het Pentagon dat bij het gevecht 27 aanhangers van Osama bin Laden zijn gevangengenomen.

Volgens het Afghaanse persbureau AIP hervatten de Amerikanen gisteravond, na een week pauze, de bombardementen in de provincie Khost. De Amerikanen bestookten de berg Chargoti in Khost, omdat ze vermoeden dat zich daar nog strijders van Al-Qaeda schuilhouden.

Ook op andere plaatsen in Afghanistan, zowel in de woestijnen in het zuiden als in de bergen, houden zich volgens de Afghaanse inlichtingendiensten nog verschillende cellen van het Al-Qaeda-netwerk schuil. ,,Een groep van vijf of zes man kan misschien onopgemerkt blijven, een groep van enkele tientallen strijders niet'', zei een Afghaanse woordvoerder.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan kwam vanochtend in de hoofdstad Kabul aan voor een bezoek van één dag. Zijn aanwezigheid in Afghanistan moet de vastbeslotenheid van de internationale gemeenschap om Afghanistan te helpen bij de wederopbouw onderstrepen.

De secretaris-generaal had een ontmoeting met de Afghaanse interim-premier Hamid Karzai en andere regeringsfunctionarissen. Ook bracht Annan een bezoek aan een school voor meisjes, die werd heropend na de val van de Taliban.

Annan is de eerste VN-topman die het land bezoekt sinds 1959. Hij kwam uit Islamabad, waar hij gisteren ontmoetingen had met de Pakistaanse leiders.

In een stadion in Kandahar kwamen gisteren duizenden Afghanen bijeen. Plaatselijke krijgsheren riepen daar om eenheid en de terugkeer van ex-koning Zahir Shah. De gouverneur van de provincie Kandahar, Gul Agha, sprak op de bijeenkomst geruchten tegen over een aanstaande aanval van zijn troepen op zijn rivaal Ismail Khan, die zijn machtsbasis in de westelijke stad Herat heeft.

De chef van Gul Agha's veiligheidsdienst, Haji Gullalai, had eerder gezegd dat 20.000 Pathaanse strijders van de gouverneur zouden optrekken naar Herat om te vechten tegen de voornamelijk Tadzjiekse militairen van Khan. Volgens verschillende stamleiders zou Khan Iraanse strijders Afghanistan binnenlaten. Ook de Amerikaanse regering sprak deze week het vermoeden uit dat Iran probeert zijn invloed in Afghanistan te vergroten.