Welvaartskampioen

Nederland is Europees koploper als het gaat om materiële welvaart. Dat concludeert het gerenommeerde INSEE, het Franse instituut voor statistiek, in een onderzoek naar de levensstandaard van Europese huishoudens.

Volgens de studie heeft 60 procent van de Nederlandse huishoudens `geen enkel materieel gebrek'. In Portugal, dat in het onderzoek als minst welvarend uit de bus komt, geldt dit voor slechts 14 procent van de huishoudens. Het gemiddelde voor de gehele eurozone ligt op 46 procent.

In het algemeen geldt volgens INSEE: hoe noordelijker, hoe welvarender. Maar elk land heeft hierbij zijn eigen kenmerken. Zo is in Italië het aantal huishoudens zonder centrale verwarming het grootst, heeft Ierland relatief het laagste aantal telefoonaansluitingen en is in Duitsland het grootste aantal huishoudens zonder auto. Als belangrijkste Nederlandse probleem noemt het rapport de woningmarkt. Door de hoge huizenprijzen en het lage aanbod van woningen sluiten aanbod en vraag niet goed op elkaar aan.