`Wachten bij Centra Werk en Inkomen'

Werkzoekenden moeten te lang wachten op een toelatingsgesprek bij de Centra voor Werk en Inkomen (CWI's), de instantie die 1 januari is voortgekomen uit de arbeidsbureaus en de gemeentelijke sociale diensten. Daardoor hebben de werkzoekenden geen inkomen en worden ze evenmin snel aan nieuw werk geholpen.

Dat stelt de vakbond FNV Bouw vandaag in een brief aan minister Vermeend (Sociale Zaken). De bond vindt dat de minister zo snel mogelijk een einde moet maken aan de lange wachttijden.

Bij de nieuwe Centra voor Werk en Inkomen zouden cliënten efficiënter geholpen worden dan bij de voormalige arbeidsbureaus en sociale diensten, doordat ze zich nog maar bij één loket hoeven melden. FNV Bouw constateert echter dat werknemers die werkloos raken, zich juist bij meer loketten moeten melden. Ook duurt het langer voordat ze een voorschot op hun uitkering krijgen.

De CWI's kwamen dinsdag al in het nieuws wegens een problematische start. De benodigde computerprogramma's zijn nog niet klaar en de vervangende formulieren kwamen te laat van de drukkerij. Bovendien is er sinds januari een grotere toeloop van werkzoekenden, aldus een directiewoordvoerder. De directie heeft het uitvoerend personeel 150 euro gegeven ter compensatie van de tijdelijke hoge werkdruk.

Voor de ongeveer 3600 werknemers is overigens nog geen CAO afgesloten. De vakbonden Abvakabo FNV en CNV-CFO houden binnenkort handtekeningenacties onder het personeel. Ze willen zo bewerkstelligen dat het loon 4 procent stijgt en dat het betaalde ouderschapsverlof niet wordt afgeschaft, zoals de directie dat zou willen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is minister Vermeend van de problemen op de hoogte. ,,Hij laat nu onderzoeken wat er aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden. Eind volgende week hopen we duidelijkheid te hebben.''