VOORKEUR THEATER

Lied in de schemering

Noël Coward, briljant ontmaskeraar van de gegoede kringen waarin hij zelf bij voorkeur verkeerde, schreef Lied in de schemering in 1966 – en nu vertoont het stuk de sporen van een voorbije tijd. Toen was homoseksualiteit nog bij de Engelse wet verboden en dus had de hoofdpersoon via een verstandshuwelijk een angstvallige façade zijn seksuele voorkeur opgetrokken, totdat die door een vriendin van vroeger tot wankelen wordt gebracht. Coward biedt zodoende geen antwoord meer op de anti-homo-geluiden uit de huidige actualiteit. Maar met zijn geraffineerde dialogen kunnen hogeschool-acteurs nog steeds wonderen van toneelspeelkunst laten zien.

Willem Nijholt, Pleuni Touw en Anne-Wil Blankers schitteren in het ongemak dat bij zulke personages ontstaat zodra hun elegante pose in gevaar wordt gebracht. In de doordachte regie van Ton Lutz gaat de tekst boven alles. De voorstelling speelt zich af in een tamelijk klassiek ingerichte hotelsuite aan een Zwitsers meer, even verfijnd als de verrichtingen van dit sterren-ensemble.

T/m 26 jan Amsterdam Nieuwe de la Mar, 29, 30 jan Arnhem Stadsschouwburg, 31 jan Tilburg Schouwburg, 1 febr Terneuzen Scheldetheater, 3 febr Hoorn Het Park, 6 febr Uden Markant, 7 febr Roosendaal De Kring, 9, 10 febr Dordrecht Kunstmin, 14, 15 febr Breda Chassé Theater, 16, 17 febr Alkmaar De Vest, 20 febr Heerlen Theater, 21 febr Lelystad Agora, 22, 23 febr Zaandam Zaantheater, 26, 27 febr Den Haag Koninklijke Schouwburg, 28 febr Doetinchem Amphion.

Dochters en Zonen

Theatergezelschap Bonheur brengt een intrigerende, spannende versie over verstikkende familieverhoudingen aan het eind van de 19e eeuw. Regisseur Annekee van Blokland bewerkte de roman Daughters and sons van de Engelse schrijfster Ivy Compton-Burnett. Een grootmoeder, prachtig gespeeld door Ruurt De Maesschalck, tiranniseert een hele familie van kinderen en kleinkinderen plus oude vrijsters.

Dochters en Zonen door Bonheur t/m 9 febr di t/m za en extra vorstellingen op 14, 15 en 16 febr. Theater Bonheur, Eendrachtsstraat 81, Rotterdam. Inl 010-4046716; www.bonheur.nl.

Dostojevski en meer

`t Barre Land speelt een diepzinnige monoloog gecombineerd met een doldwaze klucht: dit doublepack biedt werkelijk waar voor uw geld. Heerlijk luchtig spel van Vincent van den Berg, Martijn Nieuwerf en Jacob Derwig.

Op 25 jan CC Maasmechelen op 26 jan in het Chassé Theater in Breda.

En verder

Cirkels 31 jan Gouda Schouwburg; Foxtrot t/m 3 febr Breda Chassé Theater; Leonce en Lena 26 jan Hoorn Schouwbwurg Het Park, 29 jan Meppel Schouwburg Ogterop, 30 jan den Helder Schouwburg de Kampanje, 31 jan Assen Theater de Kolk; Slakkesporen 25, 26 jan Utrecht Huis a/d Werf; 31 jan Zwolle Odeon; Corolianus 25 jan De Cirkel Heemskerk, 26 jan Theaterkerk Wadway, 30 jan De Vorst Tilburg; A Little Night Music 25 jan Alkmaar De Vest, 26 jan Wageningen Junushoff, 29, 30 jan Utrecht Stadsschouwburg, 31 jan t/m 3 febr Amsterdam Theater Carré.