VOORKEUR MUZIEK

Zijderoute

De Chinees-Amerikaanse cellist Yo-Yo Ma presenteert in Amsterdam zijn Zijderoute Festival met wereldmuziek uit oost en west langs de antieke Zijderoute, die liep van de Grote Oceaan tot aan de Middellandse Zee. Tal van musici spelen oude en eigentijdse muziek op exotische instrumenten als pipa, tabla, tarm sheng, rawap, kaval, keman, baglama, ney en duduk.

Zijderoute Festival: 8 concerten 25 jan t/m 3 febr Concertgebouw en het Tropeninstituut. Extra nachtconcert van het `R'chestra: 26 jan 24u, Concertgebouw. Verder: inleidingen, wereldbuffetten, films. Res 020-6718345.

Slipknot

Enge mannen met maskers en nummers in plaats van namen brengen keiharde rapmetal met lugubere gromteksten. Debuutalbum Mate, Feed, Kill, Repeat verscheen in eigen beheer en millionseller Slipnot werd vorig jaar gevolgd door het minstens zo heftige Iowa, genoemd naar de Amerikaanse staat die behalve een bonte opeenvolging van serial killers ook de anonieme groepsleden van Slipknot voortbracht.

30 jan Music Hall, Amsterdam.

Dropkick Murphys

Vreemde (en luidruchtige) eend in de bijt van het International Folk Festival brengt aanstekelijke mengeling van pretpunk en Ierse folkinvloeden. Ze houden vast aan tradities, maar gebruiken ook elektrische gitaren bij hun jigs & reels met opgepepte doedelzak.

24 jan 013, Tilburg.

www.folkfestival.nl