VOORKEUR BIOSCOPEN

Apocalypse now Redux

Twee en twintig jaar na de première van Apocalypse Now, de meest ambitieuze Vietnamfilm aller tijden, vervaardigde regisseur-producent Francis Ford Coppola een nieuwe versie.

De director's cut restaureerde niet alleen, ook voor dvd-gebruik, beeld en geluid in perfecte toestand, maar voegde ook 53 minuten nieuw materiaal toe. Het is niet alleen een kwestie van meer seks en meer politiek, zoals het verschil tussen de nieuwe en de oude versie kortweg zou kunnen worden samengevat. Door bijvoorbeeld een lange droomscène met de schimmen van Franse planters, maar ook door meer scènes met Marlon Brando, wordt het literaire karakter van de door Joseph Conrads roman Heart of Darkness geïnspireerde film meer benadrukt.

Apocalypse Now Redux is niet alleen volgens formele criteria een nieuwe film, die op veel lijstjes van filmcritici met de beste films van 2001 belandde.

Regie: Francis Ford Coppola. Met: Martin Sheen, Marlon Brando, Frederic Forrest, Dennis Hopper, Aurore Clément.

In Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso. Nijmegen: Lux.

De verlossing

Verfilming door Hugo Claus van zijn eigen toneelstuk volgt een vrouw (Gilda De Bal) op de dag dat zij doodgaat, `een dag als elke andere'. In bizarre stileringen betoont Claus zich weer eens een meester, vooral ook door de prachtige creaties van Jan Decleir als een kippen temmende, geestelijk afwezige echtgenoot en van Peter Van Den Begin als schlemielige zoon des huizes.

De verlossing. Regie: Hugo Claus. Met Gilda De Bal, Jan Decleir en Willeke van Ammelrooy.

In Amsterdam: Cinecenter, Het Ketelhuis. Breda: Chassé. Nijmegen: Lux.

Gimme Shelter

Documentaire van Albert en David Maysles en editor Charlotte Zwerin over het legendarische en beruchte gratis concert dat The Rolling Stones in 1969 gaven op de racebaan van Altamont bij San Francisco, werd langs digitale weg zo goed gerestaureerd dat de beelden veel duidelijker zijn dan bij de eerste vertoningen in 1970.

Gimme Shelter. Regie: Albert en David Maysles en Charlotte Zwerin. Met: The Rolling Stones.

In Amsterdam: Kriterion, Riallto. Den Haag: Haags Filmhuis. Deventer: Filmhuis De Keizer. Eindhoven: Plaza Futura. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Lux. Utrecht: 't Hoogt.

Familie

Filmversie van Maria Goos' stuk Familie is een inventieve variant op het bekende gegeven van een familie die weer eens voltallig bij elkaar komt en de bom eindelijk laat barsten. De personages zijn zo karikaturaal als mensen binnen een familie kunnen worden.

Familie. Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen. Met: Petra Laseur, Bram van der Vlugt, Anneke Blok.

In Amsterdam: Kriterion, De Uitkijk. Den Haag: Babylon. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: Springhaver. Wageningen: Molenstraattheater.

En verder

Minoes in meer dan 105 theaters; Blue Velvet Amsterdam: Filmmuseum. Breda: Chassé; Discovery Of Heaven in meer dan 32 theaters; Italian For Beginners in meer dan 10 theaters; La Pianiste Amsterdam: Rialto. Utrecht: 't Hoogt. Zutphen: Luxor; Moulin Rouge Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso, The Movies. Leiden: Trianon. Maastricht: CinÈ K.. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: City/Movies; Nynke in meer dan 17 theaters; La Stanza Del Figlio Apeldoorn: Gigant. Den Haag: Pathé Buitenhof. Drachten: Bios Drachten. Heerenveen: De Bios. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden.