VOORKEUR BEELDENDE KUNST

Justine Kurland

We zien een ver strekkend heidelandschap met een waterplas, een groepje vogels dat steeds opnieuw voorbij vliegt. In korte flitsen lopen meisjes over de hei of liggen met kleren aan in de poel, steeds in een groepje. Ik zou wel ,,totally in space'' willen zijn, prevelt een van hen, of anders ergens waar helemaal niets gebeurt. Dit is de meisjeswereld die fotograaf Justine Kurland (1969) oproept in Spirit West, een project dat ze in 1997 begon en waaruit zestien recente foto's en een kort filmpje op dvd nu te zien zijn bij Torch Gallery in Amsterdam. Spirit West gaat over cactussen en bh-bandjes, over bubble gum en dierenlijken, lentebloesem en asfalt. Alle foto's tonen eenzelfde soort tafereel: meisjes van een jaar of vijftien, met losse lange haren en stoere spijkerbroeken aan, banen zich gezamenlijk een weg door een woeste, wijde wereld. De schoonheid van de natuur is overweldigend, maar wordt met regelmaat verstoord door een lelijk viaduct of een onooglijk flatgebouw. De meisjes lijken lief en zacht, maar spoken intussen stoute dingen uit. Het idee voor Spirit West ontstond toen Kurland een zomer lang intensief optrok met een 15-jarige. ,,Ik had een verhouding met haar vader, ze was dus eigenlijk mijn stiefdochter, maar ik voelde me meer verwant met haar dan met hem.

Justine Kurland, Spirit West t/m 2 febr in Torch Gallery, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do-za 14-18 u of op afspraak.

Inl 020-6260284 of

www.torchgallery.com.

Confrontatie

Toepasselijk heet de expositie in het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen Confrontatie. Erik Vos, regisseur en oprichter van het toneelgezelschap De Appel, stelde op verzoek van het Museum een tentoonstelling samen van beelden uit de eigen collectie, aangevuld met figuren, maskers en voodoo-beeldjes uit het Afrikamuseum in Berg en Dal en de privécollectie van Ursula Heijs-Voorhuis.

Confrontatie. Samenstelling en presentatie: Erik Vos. T/m 10 maart in Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, Den Haag. Di t/m za 11-17u.

Foto's uit verre landen

De eerste van de drie exposities waarmee het Rijksmuseum de oprichting herdenkt van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) bestaat uit een keuze van historische fotografie uit de 19de eeuw. Op zo'n honderd foto's van Nederlandse en buitenlandse fotografen zijn o.a. religieuze monumenten, gewirwar van junglevegetatie, het bovenaanzicht van een tinmijn en een groepje arrogante heren bij een luxueuze residentie te zien.

Foto's uit Verre Landen uit de Nationale Fotocollecties t/m 7 april in het Rijksmuseum, Stadhouderskade, Amsterdam. Dag 10-17u

Trade

Trade is een grote internationale fototentoonstelling met circa 150 werken van 60 bekende fotografen en kunstenaars die zoveel mogelijk aspecten van de handel belichten. De expositie in het Nederlands Foto Instituut concentreert zich op de internationale materiële cultuur en het daarmee verbonden levensgevoel. De beursvloer, de reclamewereld, de productie en distributie van goederen, maar ook kinderarbeid en milieuvervuiling komen aan bod.

Trade. T/m 3 maart in het Nederlands Foto Instituut, Witte de Withstraat 63, Rotterdam. Di-zo 11-17u.

En verder

Kees Maks t/m 21 april in de Kunsthal, Museumpark, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u; Willem Brakman tussen woord en beeld t/m 17 febr in Rijksmuseum Twenthe, Enschede. Di-zo 11-17u; Dick Ket. De martelaar van het marterhaar t/m 15 april in het Museum voor Moderne Kunst, Arnhem di-vr 10-17u, za-zo 11-17u; Ilja Repin (1844-1930): het geheim van Rusland t/m 7 april in het Groninger Museum, Groningen di t/m zo 10-17u; Winters van Weleer. Sneeuw en ijs in het Mauritshuis t/m 3 maart in het Mauritshuis, Den Haag di-za 10-17u, zo 13-17u.