Verkiezingen Zambia

Uw correspondent in Nairobi gebruikt onder de kop `Heel veel partijen en toch geen democratie' heldere taal in de krant van 19 januari: ,,In Zambia belazerde de regeringspartij MMD de kiezers door te frauderen met de uitslag en riep de kandidaat van de regeringspartij MMD, Levy Mwanawasa zich tot winnaar uit.'' Dit is een grove en onware aantijging.

Om te beginnen maakt Lindijer een vormfout in deze zin: het is de voorzitter van de Zambiaanse Hoge Raad die verklaart welke kandidaat gewonnen heeft en niet MMD. De fraude zou hem dus in de rechterlijke macht en niet in de politiek zitten. Ten tweede zou de heer Lindijer op het internet

(allAfrica.com) op 10 januari, hebben kunnen kijken en daar gezien hebben dat Michael Meadowcroft, de Opper Verkiezings Waarnemer van de EU, zijn woorden heeft moeten inslikken: hij zei nooit bedoeld te hebben dat er gefraudeerd was.

En eigenlijk waren die verkiezingen volgens deze Opper Waarnemer bij nader inzien zo gek nog niet, zeker als je het met omringende landen vergelijkt.

Deze zelfde man heeft wel zijn best gedaan om suggestief de indruk te wekken dat MMD nooit eerlijk zou kunnen winnen. Daar heeft Lindijer zich bij aangesloten in deze krant van 31 december: fraude alom. Het bleek echter dat er ongetwijfeld administratief dingen fout gegaan waren in de verkiezingen zoals er helaas veel dingen administratief fout gaan in Zambia maar dat dit niet in verband gebracht kon worden met bedoelingen om de stembusuitslag te beïnvloeden. Zijn weergave van de opinie van het Carter Center is niet correct.

Hij kan op het internet ook eens kijken wat de officiële Amerikaanse opinie was: stemmen was transparant. Er liepen wel veel figuren rond in Zambia tijdens die verkiezingen die niet wilden dat de MMD won en daarom net als Lindijer gretig voedsel gaven aan geruchten. Dezen hadden echter niet de bescheidenheid om de Zambiaanse kiezer te respecteren: een goed deel van die kiezers stemden MMD en hadden redenen daarvoor.

Bijvoorbeeld: tien jaar vrede in het land en dat is niet gebruikelijk in de regio. Het is dan ook een gotspe dat Lindijers artikel besluit met de hoop te vestigen op de Afrikaanse kiezer terwijl hij diens uitspraak negeert.

    • Verkiezingswaarnemer in de Eu- Missie Naar Zambia
    • Jan Kees van Donge