Van de Goor kan loopbaan voortzetten

De volleybalcarrière van Bas van de Goor is niet in gevaar. Onderzoek in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft deze week uitgewezen dat een vernauwing in een slagader bij de schouder heeft geleid tot zijn fysieke problemen.

Van de Goor houdt waarschijnlijk niets aan het lichamelijk ongemak over. De middenman van de Italiaanse club Treviso moet nog wel drie maanden volledige rust houden. Van de Goor ging vorige maand bij de training in Italië onderuit. Artsen vermoedden eerst een hersenbloeding. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen en onmiddellijk behandeld met antistollingsmiddelen. De oorzaak van het stolsel dat in zijn hersenen terechtkwam en leidde tot verlammingsverschijnselen, kon aanvankelijk niet worden achterhaald.

De Amsterdamse specialist Jim Reekers vond met contrastvloeistof het afgeknelde bloedvat in de schouder, dat werd veroorzaakt door de veelvuldige slagbewegingen met de rechterarm. Van de Goor hoeft niet te worden geopereerd, omdat zijn lichaam zich heeft aangepast. De slagader is dichtgegroeid, vaten in de buurt hebben de bloedvoorziening overgenomen.

Van de Goor, olympisch kampioen van 1996, had de pech dat de blessure zich openbaarde bij een training. Omdat hij warm was door de inspanning kon het stolsel waarschijnlijk doorschieten naar de hersenen. Volgens Reekers komt het in negen van de tien gevallen in de arm terecht.

Van de Goor mag zelf bepalen of hij nog een jaar bij Treviso blijft spelen. Hij vindt de wedstrijden in clubverband niet belangrijker dan een mogelijke rentree in de nationale ploeg. Het Nederlands team begint in juni aan de World League. Het wereldkampioenschap begint eind september. Van de Goor: ,,Als ik `ja' zeg tegen Oranje, wil ik de World League goed kunnen spelen en bij het WK voor een podiumplaats kunnen gaan.''

De volleyballers van Dynamo zijn gisteravond uitgeschakeld voor een plaats in de kwartfinales van het toernooi om de Top Teams Cup. De Nederlandse kampioen versloeg het Sloveense Calcit Kamnik met 3-0 in sets. De zege was niet voldoende voor een plaats bij de laatste acht.

Dynamo was afhankelijk van de resultaten van andere clubs. De winnaars van de zes groepen en de twee beste nummers twee uit elke poule gaan door. Door de zege op Kamnik eindigde Dynamo als tweede in groep 4. De Poolse koploper Galaxia Czestochowa plaatste zich na een thuiszege op Budejovice. Azot Tsjerkasi uit Oekraïne bracht zijn totaal ook op tien punten, door Kaposvar uit Hongarije met 3-2 te verslaan.