Techfondsen in trek in AEX-index

De technologiefondsen waren vanochtend in trek op de Amsterdamse effectenbeurs. Beleggers voelden zich gesterkt door de positieve resultaten die de Amerikaanse beurzen gisteren lieten zien. Vooral de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq steeg flink.

In Amsterdam stonden maar enkele van de hoofdfondsen op verlies. In de dalende koersen was geen lijn te ontdekken, in de fondsen die op winst stonden wel. Zo stegen de technologiefondsen Philips (3,4 procent), ASML (2,7 procent) en UPC (2,4 procent) flink nadat ze gisteren ingeleverd hadden.

De techbedrijven ASM International en BE Semiconductors, die beide deel uitmaken van de Midkap-index in Amsterdam, stegen met respectievelijk 3 en 1,8 procent tegen het einde van de ochtend.

Koninklijke Olie won 1,6 procent in reactie op de resultaten die de Amerikaanse branchegenoot ExxonMobil gisteren bekendmaakte. Het olieconcern zag de nettowinst dalen, maar de terugval was minder groot dan analisten vreesden. Beleggers beloonden ExxonMobil met een koersstijging van 2,3 procent. Ook kwam Shell vanochtend met het bericht dat het de aandelen van zijn partners Siemens en E.ON overneemt in hun gezamenlijke onderneming in zonnepanelen. Het gaat daarbij maar om relatief kleine bedragen.

De Amsterdamse AEX-index zelf stond rond het middaguur met een winst van 1,7 procent op 501 punten. Versatel was de verliezer van de ochtend. Dit fonds raakte op een positief gestemde beurs 3,4 procent kwijt naar een koers van 0,97 euro. Ook de uitgever Elsevier en de voormalig-uitgever (nu handelaar in marktinformatie) VNU stonden op verlies.

Ook de grote Europese effectenbeurzen stonden vanochtend op winst in reactie op de positieve stemming die op Wall Street heerste. Vooral het fonds Nokia stond vanochtend in de belangstelling. Het Finse telecomconcern maakte later vanochtend een meevallende winstdaling bekend waar beleggers enthousiast op reageerden.

Ook de beurs in Tokio heeft een kleine stijging kunnen boeken. De Nikkei-index steeg met 0,3 procent naar 10.074 punten. De positieve invloed die de resultaten in de VS op de Tokiose beleggers had, werd getemperd door de Japanse bankaandelen. Die gingen omlaag omdat de eerdere vrees dat banken sommige leningen niet meer kunnen innen, opnieuw kwam bovendrijven.