Rossini

De jonge Peruaanse tenor Juan Diego Flórez (Lima, 1973) is een van de meest gevraagde belcantozangers van het moment. Op het Rossini Opera Festival in Pesaro viel Flórez in 1996 met groot succes in. Sindsdien duikt zijn naam op in vooraanstaande operahuizen, dit jaar gevolgd door zijn debuut in de Metropolitan Opera in New York.

Deze maand verscheen ook Flórez' eerste soloalbum met aria's van Rossini. Hij wordt uitstekend begeleid door het Orchestra Sinfonica di Milano Guiseppe Verdi onder Riccardo Chailly, die dit orkest ook vanuit Leipzig blijft leiden.

Juan Diego Flórez is in meer opzichten een fenomeen. Als zeer weinig andere tenoren verschaffen Rossini's duizelingwekkende virtuositeiten hem meer plezier dan moeite. Wie hem in het theater heeft zien zingen, weet dat het hem evenmin afschrikt gedurende een coloratuuraria atletisch van de ene rots naar de andere te springen. Flórez is, kortom, een zeer sportief tenor, wiens belcantostijl zowel gespierd als soepel klinkt, en de luisteraar zowel kan verleiden als doen duizelen.

Flórez' eerste aria-compilatie biedt vooral Rossini-hoogstandjes van het alleruitdagendste soort, waarin hij zijn lenigheid van stem in tal van vocale exercities beproeft. Ruimte voor introspectie is er ook, zoals in Oh fiamma soave uit La donna del lago. Maar het is toch vooral de souplesse van het vocale trapezewerk waarin Flórez zich presenteert als een zeldzaam natuurtalent.

Juan Diego Flórez, Rossini aria's. (Decca, 470 024-2)

    • Mischa Spel