Rennen slecht voor voeten

Dat hardlopen niet altijd goed voor de gezondheid is, blijkt uit de 4-delige serie Trainer Menia bij National Geographic. Kilometers achtereen lopen mag misschien bevrijdend werken op de geest, voor de voeten van het menselijk lichaam is het vaak een ware kwelling. Tenminste voor degenen die niet het juiste schoeisel hebben.

Zo'n dertig jaar geleden groeide het joggen met name in de Verenigde Staten uit tot nationale hobby. Al snel bleek dat de voet niet is gemaakt om ermee te rennen op asfaltwegen. Talloze blessures waren het gevolg. In 1971 ontwikkelde sportfabrikant Nike een nieuw product dat uitkomst moest bieden: een renschoen.

Door de vering in de onderkant van de schoen werden de klappen opgevangen. De lopers konden weer uit de voeten. Al snel bleek echter dat de renschoen na een paar honderd kilometer `op' was. De vering sleet weg als sneeuw voor de zon. Waarna opnieuw een slijtageslag voor de voet volgde.

In 1977 was het een ingenieur van de Nasa die een oplossing leek te hebben voor de loopkwaaltjes: een schoen met luchtvering. De zogenoemde `air'-schoen werd een ongekend succes. De schoen werd niet alleen gebruikt om te lopen, maar ook om mee te tennissen, basketballen en voetballen.

Toen Nike vanaf 1987 ook nog eens de werking van de luchtvering zichtbaar maakte door een plastic `raamwerkje' in de zool te zetten werd de schoen een bestseller. Opeens was de schoen geen sportschoeisel meer, maar een must voor vrijwel iedere tiener. Of de schoen nu wel of niet geschikt was voor hardlopen deed nauwelijks ter zake. Tachtig procent van de gebruikers wandelde slechts op de ultramoderne uitvinding.

Ondertussen stond de ontwikkeling van de loopschoen echter niet stil. In de aanloop naar de Olympische Spelen van 2000 in Sydney streden de atleten Ato Boldon en Maurice Green op de honderd meter om de titel `snelste man op aarde'. Het werd ook een strijd tussen Adidas en Nike. Adidas dacht met een vrijwel niet buigbare schoen een voorsprong te nemen op Nike dat het zocht in de aërodynamica. Green en Nike bleek een gouden combinatie. Green smeet uit vreugde zijn schoenen na zijn race het publiek in. Dat was net wat Nike wilde: de sportschoen moest voor iedereen zijn. Of rennen nu wel of niet gezond is, is verder van ondergeschikt belang.

Trainer Mania. National Geographic, 21.00-22.00u.