Op je bek

Scheidsrechters in het betaalde voetbal verdienen respect: herhaaldelijk worden ze belaagd door boze spelers, striemen de fluitconcerten van de tribunes of klinken de scheldliederen van de F-sides. Scheidsrechters in het amateurvoetbal vergaat het niet beter. Die worden bedreigd en zelfs gemolesteerd. Maar het kan ook andersom.

In de Leidse regio speelden onlangs twee teams uit de `onderbond' tegen elkaar. Daar heb je clubscheidsrechters en die zijn wel eens partijdig. De `scheids' ergerde de spelers van de tegenpartij zó dat een van hen uit pure frustratie een tegenstander onderuit schoffelde.

De scheidrechter floot af, liep naar de overtreder en sprak hem toe: ,,Als je dat nog een keer flikt, dan sla ik je op je bek'.

Voetbal in de `onderbond' heet ook wel recreatievoetbal.