OM NAAR UIT TE KIJKEN

FILM

Enigma

Voornamelijk dankzij fiscaal aantrekkelijke investeringen uit Nederland tot stand gekomen, zeer Engelse productie van Mick Jagger, geregisseerd door Michael Apted. In 1943 buigen Britse wiskundigen en kruiswoordcracks zich op een romantisch buiten over het breken van de Duitse Enigma-code. Tom Stoppard schreef een scenario over liefde, spionage en contraspionage, maar ook over maatschappelijke codes. Met Kate Winslet en Jeremy Northam in een imitatie van Cary Grant.

Vanaf 31 januari in de bioscopen.

LITERATUUR

Gedichtendag

De derde landelijke Gedichtendag, georganiseerd door Poetry International, staat in het teken van het levenslied. Tien Nederlandstalige dichters, onder wie Remco Campert, Wim T. Schippers en Menno Wigman, schreven elk een levenslied, dat op Gedichtendag te horen is en vrijdag 1 februari in het Cultureel Supplement staat. Traditiegetrouw vindt in Groningen de 24 Uur PoëzieMarathon plaats, worden de drie beste gedichten van 2001 bekendgemaakt, wordt de vergadering van de Tweede Kamer met een gedicht geopend, etc. In de boekhandel is voor 1 euro 50 de gedichtendagbundel De groeten van Hugo Claus te koop.

Gedichtendag. Op 31 jan in het hele land. Een overzicht van de activiteiten op ww.poetry.nl/gedichtendag.

MUZIEK

Susan Graham

De beroemde Amerikaanse mezzosopraan Susan Graham geeft een recital in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw met liederen van Brahms, Debussy, Berg, Polulenc, Messager, Yvain en Honneger. Susan Graham, met haar majestueuze verschijning en warm-vloeiende stemgeluid een exquise mezzo, verwierf in ons land haar eerste faam bij de Nederlandse Opera in 1996 in de voorstellingen van Werther van Massenet.

Susan Graham en Malcolm Martineau (piano). Op 29 jan 20u15 Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345. Het recital wordt 31 jan 10u20 uitgezonden door Radio 4.

POP

De Nachten

Uit Antwerpen overgewaaid festival met kruisverbanden tussen (pop)muziek en literatuur onderscheidt zich van Crossing Border door één locatie en intiemere opzet, al was het alleen maar omdat de afwezigheid van grote popnamen vooralsnog geen gedrang met zich mee lijkt te brengen. Optredens van Kamagurka (`Kama zingt'), Moldy Peaches, Neil Holstead, Bobby Conn en Bill Janovitz van Buffalo Tom (vr), Aerogramme, Hawksley Workman, Starflam en de tot het meubilair van elk poetrypopfestival behorende Ann Pierlé (za). Levend proza en poëzie van Khalid Boudoe, Elsbeth Etty, Christine Vekeman en de Roovers (vr), El Hizjra, Vital Baeken, Oscar van den Boogaard en Manon de Boer (za).

Op 25 en 26 jan Paradiso, Amsterdam.

TONEEL

De Onverschilligen

ZT Hollandia brengt een bewerking van Alberto Moravia's debuutroman De onverschilligen (Gli Indifferenti, 1929) over de botsing tussen ouders en kinderen. Een machtige zakenman (Dimitri Dupont) dreigt zijn minnares, de sterke vrouw Mariagrazia (Chris Nietveld), uit haar villa te zetten. Haar twee kinderen (Hadewych Minis en Aus Greidanus jr.) worden door de zakenman begeerd. Zij zijn de nieuwe onverschilligen, die zonder idealen, zonder hartstocht leven. Regie van Hans Hoes en Nan Koch.

Première 25 jan (t/m 30 jan). Stadsschouwburg Eindhoven. Tournee t/m 23 maart Inl 040- 2333 633 of www.zuidelijktoneelhollandia.nl.