OC&W geeft subsidie aan zomerfestivals

Het ministerie van OC&W heeft een nieuw fonds opgericht om de podiumkunsten en met name de zomerfestivals te stimuleren. Dit Fonds voor Programmering en Marketing krijgt de beschikking over een budget van E6.8 miljoen (15 miljoen gulden).

Het Fonds zal onafhankelijk beslissen over subsidieaanvragen van het reeds bestaande Fonds voor de Podiumkunsten. Wel zal het in hetzelfde pand in Den Haag gehuisvest zijn. Op 11 maart worden in de Stadsschouwburg van Utrecht directie en bestuur voorgesteld. Dit werd gisteren in Theater Onze Lieve Vrouw in Amersfoort bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst van de directeuren van de zomerfestivals.

Joop Mulder, directeur van het Terschellings theaterfestival Oerol, is een van de initiatiefnemers van het nieuwe Fonds, dat de artistieke kwaliteit van de zomerfestivals, zoals Oerol, De Karavaan, Boulevard en Over het IJ Festival, moet verhogen. Mulder: ,,De zomerfestivals zaten in een vicieuze cirkel. Omdat subsidiegevers geen artistieke risico's durfden te nemen, ontstonden er geen nieuwe initiatieven. Want een zomerfestival moet niet alleen programmeren maar ook zelf produceren. Er komt nu extra geld voor wat wij een `avontuurlijke programmering' noemen.''

Een festival als Oerol krijgt per jaar zeven procent structurele begroting van OC&W terwijl een repertoiregezelschap als het Noord Nederlands Toneel 72 procent structurele subsidie krijgt.

De gezamenlijke zomerfestivals hebben vorig jaar de vereniging het Vierde Kwartaal opgericht, waarin zij samenwerken om kostbare producties uit het buitenland naar Nederland uit te nodigen en om nieuwe theatervoorstellingen die speciaal voor de festivals gemaakt worden te ondersteunen. De financiële basis wordt breder indien een voorstelling door meerdere festivals wordt geprogrammeerd.

Dit betekent overigens niet dat de festivals op elkaar gaan lijken. Elk festival behoudt zijn eigen identiteit. Dankzij oprichting van het Vierde Kwartaal staan de festivals sterker om subsidie aan te vragen bij het ministerie en de gemeente.