Nokia ziet resultaat licht dalen

Nokia, 's werelds grootste fabrikant van mobiele telefoons, heeft in het vierde kwartaal wegens forse afschrijvingen op zijn goodwill minder winst behaald. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het Finse concern vandaag heeft bekendgemaakt.

De nettowinst verminderde tot 1,15 miljard euro tegenover 1,21 miljard euro een jaar geleden. De omzet daalde met 5 procent tot 8,8 miljard euro vergeleken met een jaar eerder. Voor het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar voorspelt Nokia een omzetdaling met zeker 10 procent.

Nokia schreef 551 miljoen euro versneld af aan goodwill, waarvan 464 miljoen euro op de divisies netwerken en internet. Daarbij kwamen nog 105 miljoen euro aan reorganisatielasten en 80 miljoen euro aan afwaardering op minderheidsbelangen. In totaal liepen de extra kosten op tot 736 miljoen euro.

De winst per aandeel daalde van 0,25 eurocent een jaar geleden naar 0,24 eurocent. Analisten die door het persbureau Bloomberg benaderd waren hadden gemiddeld 0,20 eurocent per aandeel voorspeld. Voor het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar voorspelt Nokia 15 à 17 eurocent winst per aandeel. Over het hele afgelopen boekjaar nam de omzet toe met 3 procent tot 31,2 miljard euro en daalde de nettowinst van 4,02 in 2000 tot 3,78 miljard euro in 2001. Aan het eind van het boekjaar was de kaspositie verstevigd van 2,9 miljard tot 5,1 miljard euro.

Volgens topman Jorma Ollila werd het jaar getekend door intense concurrentie, buitensporige onzekerheid en een verzwakte wereldeconomie. Toch slaagde Nokia er in zijn aandeel op de wereldmarkt voor mobieltjes voor het vierde achtereenvolgende jaar uit te breiden, tot ongeveer 37 procent, bijna het dubbele van zijn marktaandeel (19 procent) in 1997. Beleggers aan de beurs van Helsinki reageerden vanmorgen enthousiast op de cijfers en beloonden de koers van het aandeel met een stijging van 9 procent.