New York

Stella/De Goede

De Paul Kasmin Galerie in Chelsea toont twee kunstenaars die beide decoratief te noemen zijn, maar verder bijna elkaars tegendeel zijn. Leo de Goede toont aantrekkelijke schilderijen die uitblinken in terughoudendheid, zoals die waarin hij selectief in heldere kleuren de nerfpatronen van het houtboard volgt. Frank Stella, Prins van het Minimalisme in de jaren 60, trekt alle stoppen uit in zijn reliefs en objecten, waarin tal van technieken (spraypainting, gegoten aluminium, handschildering) en patronen schreeuwen om aandacht, een kakafonie veroorzakend die wijd en breed in de huidige kunstkritiek verguisd wordt, maar die bij nadere inspectie wonderlijk ontroerend blijkt.

Leo de Goede en Frank Stella. Paul Kasmin Galerie. 293 Tenth Avenue bij 27th Street, Chelsea. T/m 16 febr. Inl 00 1212 563 4474.

Gerhard Richter

Vlak voordat het MoMa sluit voor een verbouwing van drie jaar, komt er nog een expositie die een klapper moet worden: een overzicht van 40 jaar werk Gerhard Richter (1932), met ongeveer 180 schilderijen representatief voor alle periodes van deze zich voortdurend vernieuwende Duitse kunstenaar. Met de 15-delige cyclus October 18, 1977 uit 1988, gewijd aan leden van de Baader-Meinhof groep.

11 West 53rd Street. 14 febr t/m 21 mei. Inl 00 1212 708 9400.