Kortere opleiding artsen in Utrecht

De Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht beginnen volgend jaar met een verkorte opleiding geneeskunde. De nieuwe mastersopleiding tot basisarts zal vier jaar duren, in plaats van de gebruikelijke zes. Volgens de universiteit is het eindniveau van Summa, kort voor School of Utrecht Medical Masters, hetzelfde als bij de reguliere opleiding.

De nieuwe opleiding is een antwoord op het huidige, landelijke tekort aan artsen. Ook sluit de opleiding aan bij de behoefte van een grote groep studenten die met een andere studie begint en later wil overstappen. De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunde (KNMG) laat weten ,,initiatieven zoals die in Utrecht, die het artsentekort pogen op te lossen, toe te juichen''. Wel is de verkorte opleiding volgens de artsenorganisatie niet geschikt voor elke student geneeskunde. ,,In wezen worden de gebruikelijke zes opleidingsjaren samengeperst in vier jaar; dat kan niet elke student aan'', aldus een persvoorlichter van de KNMG. Ook wil de KNMG controleren of in de nieuwe opleiding niet wordt beknibbeld op de tijd die is ingeruimd voor het opdoen van praktijkervaring.

De selectieprocedure van de maximaal 48 studenten wordt strenger dan bij de reguliere opleiding. Volgens professor Ten Kate, wetenschappelijk directeur van het onderwijsinstituut van het UMC Utrecht, wordt vooral gelet op ,,biomedische kennis'' en is ,,waarschijnlijk dat kandidaten (deels) al een andere wetenschappelijke opleiding hebben gevolgd''.