Groot-Brittannië

Parijs in Londen

`Lang vóór Parijs werd bevrijd, werden kunstenaars bevrijd door Parijs' is het thema van de grote voorjaarsexpositie in de Londense Royal Academy. Paris Capital of the Arts wil laten zien hoe Parijs tussen 1900 en 1968 de multiculturele wereldhoofdstad van de beeldende kunst werd en bleef. Een kleine 300 topstukken tonen zo'n beetje alle `ismes' van deze eeuw, steeds opgehangen aan een wijk: het Montmartre van de kubisten; het Montparnasse van Duchamp en de op- en popart uit het Quartier Latin van 1968. T/m 19 april Paris Capital of the Arts 1900-1968, Royal Academy of Arts, Piccadilly, Londen W1; ma-zo 10-18u.

Inl 0044(0)2073005615 & www.royalacademy.org.uk

Iris

Je hoeft geen enkel boek van de Iris Murdoch te hebben gelezen om de recente film over het leven van deze Britse schrijfster te zien. Zelfs Kate Winslet die de jonge Iris speelt, zegt een grote fan te zijn, maar bekent nog nooit een letter van Murdoch te hebben gelezen. De film Iris is gebaseerd op de memoires van John Bayley, de man die het leven deelde met Murdoch, en ook degene die haar aftakeling en dood door de ziekte van Alzheimer meemaakte. Bayleys herinneringen worden in de film op de voet gevolgd, met een prachtige Judi Dench (M in de recente James Bond films) als de oudere en degenerende Murdoch. Een verhaal over liefde en dood. Het toeval wil dat het over een beroemde schrijfster gaat.

Iris draait in vele bioscopen in londen en Groot Brittannië.

En verder

T/m 12 febr Richard Artschwager in de Serpentine Gallery, 02074026075 & www.serpentinegallery.org; T/m 23 febr The Lieutenant of Inishmore in The Pit Theatre in The Barbican, 0044076388891 & www.barbican.org.uk. T/m 1 apr Paul Klee, The Nature of Creation in The Hayward Gallery, 004479604201 & www.hayward.org.uk