Gebakken vis met shito en tomatensaus

Shito is de zeer smaakrijke sambal waarmee Ghanezen veel gerechten op smaak brengen. In dit visgerecht wordt de tomatensaus extra op smaak gebracht met shito. Wie dat teveel van het goede vindt, laat die toevoeging achterwege en serveert de shito er apart bij.

Bereiding: Verwijder de vliesjes en groene kernen van de knoflook, en snijd de teentjes in dunne plakjes. Verhit 3 eetlepels van de olie en fruit daarin al roerend op halfhoog vuur de knoflook lichtgeel en geurig. Voeg de geprakte pruimtomaten en het sap uit de blikjes toe, breng alles op hoog vuur aan de kook en laat 5 minuten op halfhoog vuur doorkoken. Roer de saus goed door en laat haar in gesloten pan nog 10 minuten op laag vuur doorkoken tot ze lobbig is en goed op smaak. Breng de tomatensaus verder op smaak met zout en roer er vlak voor het serveren 2 eetlepels shito door. (Bij gebrek aan shito kan harissa uit een tube worden gebruikt, flink op smaak gebracht met oregano, komijn en knoflook. Dat levert in geen velden of wegen dezelfde smaak op maar wel een lekker pittige tomatensaus.) Verhit tijdens het koken van de tomatensaus de resterende olie in een ruime bakpan. Wentel de moten vis door de bloem en bak ze in de hete olie om en om gaar in circa 10 minuten (afhankelijk van de dikte van de moten). Bestrooi ze halverwege het bakken met zout. Wie geen snapper kan krijgen, neemt heek, kabeljauw of makreel; maar wel altijd vis op de graat. Doe de moten vis over op een schaal en schep de pikante tomatensaus over de vis. Eet hierbij de combi van rijst met zwartoogboontjes (recept 2 januari). En serveer in een apart schaaltje nog wat van die heerlijke shito voor de liefhebbers van pedis eten. Een eventueel restant van rijst met bonen kan heel goed de volgende dag worden opgebakken samen met bijvoorbeeld fijngesneden kipfilet of geweekte gedroogde garnalen. En niet te vergeten een lepeltje shito.