Films en foto's van Sam Taylor-Wood in het Stedelijk

Sam Taylor-Wood kreeg met haar foto's en video's bekendheid als een van de vertegenwoordigers van de Young British Art, de kunststroming die begin jaren negentig de internationale kunstwereld op haar kop zette. Maar anders dan kunstenaars als Tracey Emin of Damien Hirst heeft Sam Taylor-Wood (1967) geen naam gemaakt door te provoceren. Haar films en fotowerken verwijzen eerder naar klassieke kunstvormen als de schilderkunst en de opera. Zo is haar foto Soliloquy III, een panorama van naakte mensen in een interieur, een reconstructie van het schilderij Toilet van Venus (1650) van Velasquez. Voor de film Pieta, een ode aan het gelijknamige werk van Michelangelo, portretteerde Taylor-Wood zichzelf als Madonna. De Christus in haar schoot wordt gespeeld door acteur Robert Downey Jr.

Het werk van Sam Taylor-Wood refereert aan de wereld van glitter en glamour. Beroemdheden als Courtney Love en Elton John Moss figureren erin en vaak gebruikt de kunstenaar de luxueuze appartementen van vrienden als locatie. De personages in haar films zijn vaak verloren en decadent, en schijnbaar niet in staat om op een normale manier met elkaar te communiceren. De kijker naar haar video's wordt er soms bijna letterlijk in opgenomen: hoe langer hij ernaar kijkt, des te sterker voelt hij zich er door verzwolgen, zeker als het zich afspeelt op schermen om hem heen.

Sam Taylor-Wood, film en fotografie. Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. 26 jan t/m 1 april. Dagelijks geopend van 11-17u. Inl: 020-5732911 of www.stedelijk.nl