EN WAT DOEN DE KINDEREN

Niet voederenDe expositieruimte van Rijksmuseum het Koninklijke Penningkabinet in Leiden is vanaf 29 januari veranderd in een dierentuin: ijsberen, olifanten, papegaaien, krokodillen, wolven, tropische vissen en nog veel meer dieren zijn er te bewonderen. De beesten staan afgebeeld op munten, penningen en papiergeld, die te zien zijn op de expositie Verboden te voederen. Een gouden leeuw, die wel 2500 jaar oud is, is een van de mooiste `bewoners'. Maak een wandeling door het dierenpark en bekijk de roofvogels, tijgers,

adinosauriërs, griffioenen en of ontdek dieren die je nooit eerder zag.

Verboden te voederen, beesten in het Penningkabinet, vanaf 29 januari t/m 26 mei, Rapenburg 28. Leiden.

Di-vr 10-17u, za en zo 12-17u. Toegang kinderen van 6 tot 18 jaar E6,

vanaf 18 jaar E6. MJK gratis.

Inl 5160999 of www.penningkabinet.nl.

Toveren met licht

Plaatjes uit de vorige eeuw, verhalen uit de oude doos, muziek uit het brein van Renée Perry en echte honden. Met een toverlantaarn uit 1860 wordt met behulp van antieke platen een voorstelling gegeven over Assepoes, Het Huis dat Jaap bouwde, Op de boerderij, Een kikker, die een vrouwtje zocht, De avonturen van Piet en als speciale attractie: Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, een hondensprookje (met echte honden). Voor het projectiescherm wordt een loopplank gezet met daarop de (witte) Jack Russel terriër Charlotte in de rol van Sneeuwwitje en de Fox terrïer Bartje in de rol van prins Bartholomeus. De `prins' wordt ook nog op een heus paard gezet om zijn Sneeuwwitje te redden. Nora Tours zingt en vertelt bij de voorstelling. Allebei de terriërs weten dat als ze hun rol goed spelen ze na afloop worst als beloning krijgen.

Toveren met Licht voor kinderen vanaf 4 jaar op 27 jan, 10 febr en 24 febr om 16u in Podium Vocale, Laan van Meerdervoort 32 (bij het Vredespaleis), Den Haag. Kaarten E5 incl limonade en snoep res 070-3451423.

Zwijmelen

Nog maar 8 dagen en dan is het zover: De Bruiloft van Maxima en Willem-Alexander. Zou je zelf ook wel eens verkleed als prins of prinses in de Gouden Koets willen rijden? Kom dan 2 februari om 14u naar Kinderboekhandel Helden & Boeven aan de Nieuwmarkt in Amsterdam voor het `Mooiste Wintersprookje`. Eerst wordt er een ereronde met de Gouden Koets over de Nieuwmarkt gemaakt verkleed als prins of prinses. De rode loper ligt uit en daarna is er voor iedere prins en prinses champagne. In de Kinderbioscoop is te zien hoe Willem-Alexander en Maxima elkaar het Ja-woord geven en dan wordt er een `Ze leefden nog lang en gelukkig verhaal voorgelezen'. Kinderen kunnen vooraf ook een kijkdoos maken over het thema Wintersprookje. Alle kijkdozen krijgen een plaats in de kijkdozenexpositie.

Wintersprookje met een ritje in de Gouden Koets, jawoord van Willem-Alexander en Maxima en een lang- en gelukkig-verhaal op 2 febr om 14u in Kinderboekwinkel Helden en Boeven, Nieuwmarkt 11, Amsterdam. Toegang E5; alle kinderen met een kijkdoos gratis entree. Inl en res 020-6189065.

Trouwjurk maken

De meeste meisjes zien Maxima het liefst als een Barbie-bruid met kant en een sluier, maar sommige kinderen die al hebben meegedaan aan de workshop `Ontwerp een trouwjurk voor Maxima' op de Aalsmeerse Kinderkunstzolder hebben daar hele andere ideeën over. Maxima in een jurk met alleen maar oranje veren, Willem-Alexander in een Elvispak met hartjes en Maxima met een bovenlijfje van tulpen gecombineerd met een heuppartij in de vorm van een ronde kaas. Op zolder ligt tule, kant, goud, zilver en zijde klaar om toe te passen op het getekende ontwerp en twee ontwerpers

helpen je daarbij op zaterdag 26 en woensdag 30 januari van 14-15u30.

Workshop Ontwerp een trouwjurk voor Maxima op za en wo 26 en 30 jan voor kinderen van 4 t/m 12 jaar op de Aalsmeerse Kinderkunstzolder, Dorpsstraat 9, Aalsmeer. Kosten E5 res 020-6737751.

Retteketetten

Vanaf 26 januari is het in bibliotheek Bouwlust in Den Haag peutermaand en vanaf 10u is er voor peuters en hun ouders een speciaal activiteitenprogramma. Voor kinderen van 2 tot 4 jaar is er om 10u30 uur de peutervoorstelling Beestenboel, een bewegingsvoorstelling door kinderdanstheater Retteketet met weinig tekst en veel dieren, gespeeld door Carla Vriesde. Kinderen kunnen worden geschminkt, er wordt voorgelezen en voor de Dikkie Dik-fans hangen overal lakens met afbeeldingen van de rode kater en is er ook een Dikkie Dikspeurtocht. De hele dag is er een informatiemarkt, waar organisaties die zich bezighouden met peuters, zich presenteren zoals het consultatiebureau, het peuterspeelzaalwerk, het Vadercentrum, de Speel-o-theek en boekhandel Van Amerongen. Woensdag 13 februari om 14u komt schrijfster Jet Boeke op bezoek die tekent en vertelt over haar beroemde kater Dikkie Dik.

Opening Peutermaand op 26 jan om 10u in bibliotheek Bouwlust, Beresteinlaan 4, om 10u30 is er een peutervoorstelling, verder ook schminken en een speurtocht. Er zijn allerlei peuter-informatiekraampjes. Wo 13 febr om 14u tekent en vertelt Jet Boeke over Dikkie Dik. Inl en res 070-3672939.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.