Dieper kunnen de basketballers niet zinken

De Nederlandse basketbalploeg verloor gisteren in Den Bosch zonder spelers van de Astronauts met 89-73 van Turkije. Degradatie naar de C-poule lijkt onafwendbaar.

Aan de bizarre situatie die is ontstaan rondom de nationale basketbalploeg kleeft een voordeel: dieper zinken is nauwelijks nog mogelijk. In de Maaspoort in Den Bosch verspeelde een `B-team' gisteren zo'n beetje de laatste kans om zich voor het eerst sinds 1989 voor een Europees kampioenschap te kwalificeren. Vier wedstrijden gespeeld, nul punten.

De ploeg van Maarten van Gent werd tijdens de wedstrijd door een zaal met achttienhonderd Turkse supporters en een handjevol Nederlanders uitgefloten. De nederlaag (73-89) tegen de vice-kampioen van Europa was al ingecalculeerd. Degradatie naar de C-poule lijkt alleen nog een kwestie van tijd.

Op zich was het al een hele prestatie van bondscoach Van Gent, dat hij tien spelers zo ver had weten te krijgen om zich in het shirt van het Nederlands team te hijsen. Sterspelers als Rik Smits, Francisco Elson, Raoul Heinen en Geert Hammink willen of kunnen in tegenstelling tot ruim een jaar geleden niet meer voor de nationale ploeg uitkomen.

Geselecteerde spelers als Hanno Schoenmakers, Harvey van Stein, Djoeni Steenvoorde en Ronald van Velzen meldden zich met ziektes en blessures af. En al zouden de spelers van landskampioen Astronauts hebben gewild, ze mochten niet van hun coach Ton Boot. Center Angelo Flanders moest zelfs een schorsing van twee wedstrijden voor de Astronauts voor lief nemen.

Van Gent had nog het geluk dat de 34-jarige EBBC-spelers Marcel Huijbens, die zich al eerder om privé-redenen had afgemeld, zich op het laatste moment alsnog beschikbaar stelde voor de ploeg. Verder leek het meedoen van Peter van Rij lang onzeker, omdat zijn club Magdeburg hem aanvankelijk weigerde vrij te geven. Toen de Nederlandse bond de Duitse club echter dreigde met een boete van vijftigduizend euro, kwam Van Rij alsnog naar Den Bosch.

Ondanks de personele problemen speelden de beschikbare spelers van het gelegenheidsteam niet eens onverdienstelijk tegen de Turken. Onder leiding van Huijbens (twintig punten) en Paul Vrind (zeventien punten) wist Nederland tot in het vierde kwart van de wedstrijd gelijke tred te houden met de Turken. Maar Turkije, dat overigens ook sterspelers als Mirad Türkan (CSKA Moskou) en Ibrahim Kutluay (Panathinaikos) miste, nam in de slotfase op imponerende wijze een ruime voorsprong op Nederland. Zaterdag volgt nog een uitwedstrijd tegen Zwitserland. Daarna komt de Nederlandse ploeg tot november niet meer in actie.

Degradatie naar de kelder van het internationale basketbal (de C-poule) lijkt inmiddels bijna onafwendbaar, maar de Nederlandse basketbalbond wil de komende maanden hoe dan ook gebruiken om het Nederlands team tot nog enig aanzien te geven. De bond liet deze week met de schorsing van Flanders en boetedreiging voor Magdeburg voor het eerst zien dat het niet alles meer zomaar accepteert. De bond bezint zich op nieuwe, strengere regels. ,,We willen zo snel mogelijk toe naar een waterdicht systeem, waarin geen ontsnappingsclausules meer zijn'', zei directeur Hans Gootjes.

Astronauts-coach Boot herhaalde gisteren nog weer eens in het televisieprogramma 10 vragen dat het belang van het nationale team wat hem betreft ,,nul'' is. Naar eigen zeggen had Boot ,,een eerlijke overweging'' gemaakt om zijn spelers te verbieden nog voor Nederland uit te komen. ,,De spelers kwamen steeds slechter terug dan dat ze weg waren gegaan. Dat was het resultaat van slecht beleid'', zei Boot die zich erover verbaasde dat Flanders door de bond is geschorst. Boot: ,,Ik dacht dat er ook nog zo iets was als een gewoonterecht.''

En juist op het moment dat het bijna niet meer ter zake doet wie zich nu wel of niet beschikbaar stelt voor de nationale ploeg, wil de basketbalbond een einde maken aan het `gewoonterecht' van clubs en spelers om zich af te melden.