Corus breekt gesprekken over CAO af

Het Brits-Nederlandse staal- en aluminiumconcern Corus heeft gisteravond de onderhandelingen over een nieuwe CAO afgebroken. Dat hebben de vakbonden vanochtend bekendgemaakt.

Corus wil volgens FNV Bondgenoten niet verder gaan dan een loonsverhoging van ,,1 procent voor een periode van 14 maanden.''

Voor de vakbonden, die hebben ingezet op een loonsverhoging van 4 procent (gelijk aan de inflatie) is dit onbespreekbaar. Bestuurder Jos Duynhoven van FNV Bondgenoten constateert bij de concernleiding een toenemende drang om een aantal bestaande regelingen te schrappen om daarmee de loonkosten te drukken.

Zo is de regeling voor ouderen die meer dan 20 jaar bij het bedrijf hebben gewerkt om op 60-jarige leeftijd met de VUT te gaan, opgetrokken naar 62 jaar. Door de zware verliezen van Corus de afgelopen jaren is ook van de voorheen riante winstdeling weinig meer over. ,,Ten opzichte van het topjaar 1995 scheelt dat de werknemers al 7 procent aan inkomsten'', zegt Duynhoven, die er bovendien op wijst dat de fabriek van Hoogovens in IJmuiden op volle capaciteit draait. De `kinderziekten' met de zogeheten direct sheet plant, de gietwalsinstallatie waarbij twee productieprocessen ineenvloeien, behoren tot het verleden en Duynhoven denkt dat Hoogovens ondanks de lage staalprijzen in 2002 een topjaar zal maken.

Zijn uitlatingen staan haaks op die van Corus-topman Tony Pedder, die pas in 2003 een opleving voorziet. Hij praat daarbij voornamelijk over de Britse tak van het bedrijf, het voormalige British Steel, dat drie miljoen ton productiecapaciteit uit de markt heeft genomen en 10.000 werknemers heeft ontslagen.

Hiermee hoopt Corus het medicijn gevonden te hebben tegen de megaverliezen die het concern de afgelopen jaren hebben geteisterd. Door het dure pond ten opzichte van de euro en de teruglopende prijzen op de staalmarkt kwam Corus in grote problemen. Met name voor in Groot-Brittannië gevestigde fabrieken (autoindustrie) is het met het dure pond goedkoper om staal te kopen in Europa. Hoogovens, dat nog steeds winst maakt, doet het als bedrijf veel beter dan British Steel. Daarom noemt ook CNV Metaal en Elektro het loonaanbod dat Corus voor Hoogevens heeft gedaan ,,niet realistisch.''