Bush wil veel meer geld voor defensie

De Amerikaanse president George W. Bush wil het Amerikaanse defensiebudget verhogen met 48 miljard dollar (54 miljard euro).

De voorgestelde verhoging, met 14 procent de grootste van de afgelopen twintig jaar, is volgens Bush noodzakelijk om de strijd tegen de terreur te bekostigen.

Het voorstel van Bush, dat veel hoger is dan verwacht, is een voorproefje van zijn State of the Union, de jaarlijkse rede voor het Congres die hij volgende week uitspreekt, en de budgettaire plannen van zijn kabinet, die 4 februari zullen worden bekend gemaakt. Voor het begrotingsjaar 2003, dat in oktober begint, zal Bush naar verluidt tevens een verdubbeling voorstellen van het huidige budget van 14,7 miljard euro dat bestemd is voor de binnenlandse veiligheid (Homeland Defense), een kostenpost die voor de aanslagen van 11 september nog niet bestond.

Indien zijn voorstellen door het Amerikaanse Congres worden goedgekeurd, brengt dat de vergaande hervormingen van de Amerikaanse strijdkrachten die Bush tijdens zijn verkiezingscampagne had gepropageerd, maar die vrijwel direct na zijn overwinning in de ijskast gingen, binnen handbereik.

Bush wil meer geld steken in hoogwaardige wapentechnologie, onbemande vliegtuigen, de uitrusting van grondtroepen en de ontwikkeling van het raketschild. ,,Dit geduldige en vastberaden land zal de eerste oorlog van de 21ste eeuw beteugelen, ongeacht wat er voor nodig is en wat het kost'', aldus Bush gisteren, ten overstaan van militairen van de Associatie van reservisten.

De plannen van Bush kunnen rekenen op veel kritiek, met name onder Democraten in het Congres. Het Witte Huis maakte eerder gisteren bekend dat de regering dit jaar uit gaat van een begrotingstekort van 106 miljard dollar (120 miljard euro). Dat is de grootste fiscale tegenvaller voor de Verenigde Staten van de afgelopen vijftig jaar. Het feit dat het Witte Huis heeft besloten tot de ongebruikelijke stap dergelijke gegevens voorafgaand aan de presentatie van het budget vrij te geven, geeft aan dat de regering-Bush van mening is dat het slechte nieuws beter eerder dan later kan worden gebracht.

Door de verhoging van de uitgaven neemt het voorgestelde defensiebudget voor het komende begrotingsjaar toe tot 379 miljard dollar (428 miljard euro). Bush wil ,,niet gaan beknibbelen als het gaat om de verdediging van ons geweldige land''. De wapens die nodig zijn om de terreur te bestrijden zijn duur, aldus Bush. ,,Maar om deze oorlog [...] te kunnen winnen, zijn ze van groot belang.''

Het merendeel van het extra budget, ruim 38 miljard dollar, zal worden besteed aan loonsverhogingen en de aanschaf van materieel. Tien miljard zal achter de hand worden gehouden en is bestemd voor de bekostiging van de eventuele uitbreiding van de oorlog tegen de terreur.