Afghaanse Boeing vliegt weer

Ariana Afghan Airlines, de nationale luchtvaarmaatschappij van Afghanistan, is weer in de lucht. Vandaag steeg vanaf de grotendeels verwoeste luchthaven van Kabul een Boeing 727-200 op voor een vlucht naar de Indiase hoofdstad New Delhi.

De laatste lijnvlucht naar New Delhi had drie jaar geleden plaats. Ariana kreeg in 1999 een verbod op internationale vluchten als onderdeel van een reeks van economische sancties van de Verenigde Naties tegen het Talibaan-bewind.

Na jaren van burgeroorlog en vliegtuigongelukken beschikt Ariana – behalve de Boeing 727 nog over één ander toestel: een Antonov met vijftig stoelen vliegt twee keer per week tussen Kabul en Herat, in het westen van Afghanistan. Enkele jaren geleden telde de vloot van Ariana nog acht toestellen. Toen de Talibaan in het midden van de jaren negentig de macht overnamen in Afghanistan werden alle vluchten naar Europa opgeschort. Wel vlogen Ariana-toestellen onder het Talibaan-regime op gezette tijden op Pakistan, de Emiraten en Tadzjikistan.

Op de succesvol verlopen vlucht naar New Delhi, met twaalf bemanningsleden en dertien passagiers, zat ook de nieuwe minister van toerisme en civiele luchtvaart, Abdul Rahman. ,,Dit is fantastisch voor ons'', zei hij.

De veiligheidsmaatregelen op het vliegveld waren uiterst streng. Politiemensen controleerden alle bagage met de hand. Voordat de Boeing 727 opsteeg voor zijn eerste vlucht in het nieuwe millennium waste een luchthavenmedewerker de ruiten van de cockpit met zijn handpalm.