Advocaat bondscoach Nederlands voetbalelftal

Dick Advocaat wordt met onmiddellijke ingang de opvolger van bondscoach Louis van Gaal. Willem van Hanegem gaat als zijn assistent fungeren. De KNVB heeft met het duo overeenstemming bereikt tot en met het Europees kampioenschap van 2004 in Portugal. De bond stelt geen technisch directeur aan. Deze functie wordt ook door Advocaat bekleed.

De vriendschappelijke interland Nederland-Engeland op 13 februari in de Amsterdamse Arena wordt het eerste gezamenlijke optreden van Advocaat en Van Hanegem.

Advocaat liet op zondag 13 januari nog weten dat hij geen toestemming kreeg van zijn werkgever Glasgow Rangers om in Zeist aan de slag te gaan. Bij de Schotse club had de Hagenaar in december een overeenkomst gesloten voor de functie van technisch directeur. Voorzitter David Murray van de Rangers is volgens Schotse bronnen bereid met de voetbalbond tot een schikking te komen. Advocaat was al eens bondscoach tussen 1992 en 1994. Op het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten (1994) bereikte hij met het Nederlands elftal de kwartfinales. Oranje werd toen uitgeschakeld door Brazilië. Daarna werd hij trainer van PSV. Vier jaar geleden stapte hij over naar Glasgow Rangers waar hij inmiddels is vervangen door Alex McLeish.

Advocaat, die ooit speelde bij ADO, VVV, Roda JC, Chicago Sting, FC Den Haag, Sparta en FC Utrecht werd vorige week door de voetbalbond opnieuw benaderd. Van Hanegem werkt momenteel als tv-analyticus bij Canal+. Advocaat en Van Hanegem hebben in 1979 in de VS nog samen gevoetbald bij Chicago Sting. Eerder deze week legde de voetbalbond bij Ajax het verzoek neer om in geval van nood Ruud Krol, assistent-trainer van Ronald Koeman, te `huren' als interim-coach voor de interland Nederland-Engeland.