Witlofsoep met amandelen

Halveer de stronkjes witlof in de lengte. Snijd de harde kern weg en de rest in repen. Maak bouillon naar keus en breng die aan de kook. U kunt daarvoor bijvoorbeeld water met anderhalve bouillontablet gebruiken of een pot vleesfond aangevuld met water.

Kook de repen lof in de bouillon in ongeveer vijf minuten gaar. Pureer de groente met een staafmixer of in een keukenmachine.

Roer met een vork de boter en de bloem door elkaar. In kokstaal heet dit `beurre manié', een mengsel om soepen en sauzen te binden. Breng de soep weer aan de kook. Roer vlokjes van de beurre manié door de soep.

Laat de soep nog een paar minuten koken. Klop de slagroom tot hij dik maar niet stijf is. Snijd de plakken ham in stukjes. Verhit de olie in een koekenpan en rooster daarin het amandelschaafsel lichtbruin. Blijf erbij, want dit wordt snel te donker.

Bewaar het schaafsel op keukenpapier. Breng de soep met zout en peper op smaak. Verdeel de stukjes ham over soepborden of kommen. Schenk hier de soep over. Schep in het midden een lepel room en strooi wat schaafsel van amandelen over de soep. U kunt de room ook door de soep kloppen voor u die serveert.

Er zijn verschillende variaties denkbaar. (1) Vegetarische witlofsoep met mosterd: gebruik groentebouillon. Laat de ham weg en breng de soep met mosterd op smaak. (2) Witlofsoep met gerookte forelfilet en amandelen: vervang de ham door twee gerookte forelfilets. (3) Witlofsoep met magor: laat de room weg en roer blokjes magor door de soep.

Magor is een mengsel van twee soorten kaas: mascarpone en gorgonzola.