United verliest, einde aan reeks Van Nistelrooy

Na een 1-0 nederlaag tegen Liverpool kwam gisteravond een einde aan de serie doelpunten van Ruud van Nistelrooy voor Manchester United. De Nederlandse aanvaller kreeg op Old Trafford geen enkele kans tegen de solide verdediging van Liverpool, dat vlak voor tijd de beladen voetbalderby in zijn voordeel besliste dankzij een treffer van Murphy.

Van Nistelrooy vestigde afgelopen zaterdag tegen Blackburn Rovers een record in de Premier League. Hij maakte in acht opeenvolgende competitiewedstrijden een doelpunt. Hij scoorde telkens tegen laag geklasseerde ploegen. Tegen Liverpool, de nummer drie op de ranglijst, stuitte Van Nistelrooy op het sterke verdedigingsduo Hyypiä-Henchoz.

De Finse aanvoerder Hyypiä, die eerder voor Willem II speelde, was met de Engelse middenvelder Gerrard uitblinker bij Liverpool. De bezoekende ploeg speelde op de counter en gaf nauwelijks kansen weg. De Poolse doelman Dudek, afgelopen zomer overgenomen van Feyenoord, hoefde zelden in actie te komen. Liverpool verdiende de zege op grond van een beter gespeelde tweede helft.

De topper tussen de aartsrivalen eindigde voor de vierde opeenvolgende keer in een overwinning voor Liverpool. United heeft het onderlinge duel sinds 1999 niet meer gewonnen. Na zeven zeges op rij kwam een einde aan een succesvolle periode van de titelhouder. In december vorig jaar had United nog twaalf punten minder dan Liverpool. Na gisteravond heeft United nog altijd twee punten meer. Newcastle, dat niet in actie kwam, staat op gelijke hoogte met Liverpool en heeft nog een inhaalwedstrijd op het programma.

Trainer Ferguson van United werd vanmorgen in de Engelse pers bekritiseerd om zijn vreemde opstelling. Hij had gekozen voor een elftal zonder linkshalf of linksbuiten. Op papier speelde de rechtsbenige Scholes aan de linker zijlijn. In de praktijk liep de kleine middenvelder de spelbepalers Veron en Keane in de weg. In het centrum van de aanval vormde Van Nistelrooy een ongelukkig koppel met Giggs, die in het verleden altijd gevaarlijk was aan de linkerkant.

Liverpool herstelde zich van een slechte reeks resultaten. De ploeg van assistent-trainer Thompson was voor de winterstop lange tijd koploper in de Premier League. Nog voor de jaarwisseling belandde de UEFA-Cupwinnaar van 2001 in een vormcrisis. Tegen United volgde verrassend eerherstel. De meeste bookmakers gokten op een overwinning voor de thuisploeg, met Van Nistelrooy als de maker van het openingsdoelpunt.

Bij United werd gisteravond een nieuwe aankoop gepresenteerd. De 21-jarige Diego Forlan uit Uruguay moet het spitsenprobleem helpen oplossen. Hij werd voor circa tien miljoen euro overgenomen van de Argentijnse club Independiente. Forlan is de vervanger van Andy Cole, die eerder deze maand naar Blackburn verhuisde.