Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor het hoger beroep in de Lockerbiezaak en een reportage over het Zeeuwse dialect dat de Stichting Cultureel Erfgoed graag als officiële regionale taal geregistreerd zou willen zien. Zitten de Zeeuwen er zelf wel op te wachten? Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Eveneens aandacht voor het hoger beroep in het Lockerbieproces en een gesprek met de Weense professor Hans Köschler die voor de Verenigde Naties een rapport over het eerste proces schreef. Verder gezinnen die overlast veroorzaken. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Onder meer reacties op het vanmiddag gehouden spoeddebat over de bolletjesslikkers in de Tweede Kamer en een gesprek met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres over zijn bezoek aan Nederland. Ned.3, 22.28-22.55u.

De firma interview. De burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, wordt ondervraagd door VN-redacteur Margalith Kleywegt, AT-presentatrice Tjitske Spelman en dichter Simon Vinkenoog over o.a. zwerfvuil en criminaliteit. Ned.3, 23.13-23.53u.

DOCUMENTAIRE

Per saldo. Tweede deel van een 13-delige serie over economie geeft een portret van de voormalig bankier, valutahandelaar en hoogleraar Bernard Lietaer. Hij schreef een boek over het geld van de toekomst. Ned.3, 20.02-20.30u.

Rust voor Busani's geest. Documentaire over de gevolgen voor de familie van de in 1984 door het elitekorps van Robert Mugabe vermoorde 26-jarige Busani. Jarenlang doolde, volgens het geloof van de familie, de geest van Busani rond in Zimbabwe. Om zijn geest rust te geven moest hij opnieuw ritueel worden begraven. Ned.1, 22.52-23.30u.

FILM

Rocky V (John G. Avildsen, 1990, VS). Laatste aflevering in filmreeks die sinds 1976 periodiek de zelfoverwinningen bezong van bokser Rocky Balboa alias Sylvester Stallone. RTL5, 20.30-22.25u., met reclame.

Hang 'em High (Ted Post, 1968, VS). Clint Eastwood, wereldberoemd geworden door drietal spaghettiwesterns van Sergio Leone, keerde terug naar Hollywood voor Amerikaanse versie van zo'n western. Cowboy neemt wraak op de booswichten die hem wilden verhangen. SBS6, 20.30-22.40u.

Alien 3 (David Fincher, 1992, VS). In tweede vervolg op SF-griezelklassieker Alien (Ridley Scott, 1979) belandt Sigourney Weaver alias Sergeant Ripley op een, op een verre planeet gelegen, tot dan toe strikt vrouwvrije strafkolonie voor verkrachters en moordenaars en wordt ze door het buitenaardse, slijmerige wezen uitverkoren tot draagmoeder. Film wemelt van de shock-effecten maar wordt nooit griezelig. V8, 20.30-22.30u.

Little Voice (Mark Herman, 1998, Eng.) Filmversie van speciaal voor hoofdrolspeelster Jane Horrocks geschreven toneelstuk The Rise and Fall of Little Voice (1992) lijkt een luidruchtige karikatuur van een Mike Leigh-film over een lelijk Noord-Engels eendje dat feilloos de grootste successen van Judy Garland en Shirley Bassey kan imiteren. Ze geeft toe aan de wens van haar materialistische moeder Brenda Blethyn en derderangs impresario Michael Caine om voor een publiek op te treden. Met fatale gevolgen. Canvas, 21.00-22.40u.

Invasion USA (Joseph Zito, 1985, VS). Harde, door Golan & Globus geproduceerde actiefilm zaagt van dik hout reactionaire planken. Chuck Norris bestrijdt terroristen onder aanvoering van Russische psychopaat. V8, 22.30-0.20u.

. Mundo grúa (Pablo Trapero, 1999, Argentinië). Vorig jaar in Rotterdam met een Tiger Award bekroond, om zijn sobere realisme geprezen Argentijns speelfilmdebuut over een uitgerangeerde basgitarist die aan de slag hoopt te gaan als kraanbestuurder. Ned.3, 0.15-1.40u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Cultuurhistoricus Thomas von der Dunk praat over het koningshuis, de multiculturele samenleving of de grenzen van Europa. Onlangs verscheen zijn bundel Alleen op de wereld. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van postbode Ellen Schouten in Hilversum o.m. Peter van Gestel over zijn boek Winterijs en Bertram Mourits over zijn proefschrift over de poëzie van de Zestigers onder wie Verhagen, Vaandrager en Armando. 747AM, 22.02-24.00u.

Een leven lang. Radioportret van de omstreden architect ir. Carel Weeber (1937). Hij is ontwerper van o.a. de verguisde gebouwen Zwarte Madonna in Den Haag en Peperklip in Rotterdam. Morgen, 747AM, 16.02-16.45u.