Steden ruilden `asocialen'

De Maastrichtse `probleemfamilie' Krijnen is halverwege de jaren tachtig uit Tilburg naar Maastricht verhuisd na een ruil tussen de twee gemeenten. Maastricht stuurde een andere familie naar Tilburg. Dat heeft woordvoerder L.Meisen van het projectbureau Grote-stedenbeleid van de gemeente Maastricht bevestigd. Volgens hem is er ,,onderhands iets geregeld'' tussen de gemeenten.

De familie kwam vorige week in het nieuws omdat woningstichting Sint Servatius drie gezinnen van de familie aan de rand van de stad wil vestigen. Volgens de woningstichting terroriseren ze hun omgeving in de Elektrobuurt in de wijk Wittevrouwenveld. De gezinnen willen daar blijven wonen.

De documenten over de ruil zijn vernietigd, maar een aantal ambtenaren kan het zich nog herinneren, zegt woordvoerder Meisen. De families zouden in hun nieuwe stad met een schone lei kunnen beginnen, en de mogelijkheid krijgen hun leven te beteren.

Burgemeester P.Hansen van Margraten, in de buurt van Maastricht, was ten tijde van de ruil de verantwoordelijke wethouder in Tilburg. Volgens zijn woordvoerder besloten de gemeenten tot de ruil omdat ze elkaar uit de problemen wilden helpen.

De familie woonde volgens de woordvoerder na vertrek uit Tilburg korte tijd in de gemeente Margraten. Daarna verhuisde ze naar een huis van woningstichting Sint Servatius In Maastricht.

Meisen weet niet of het ruilen van probleemfamilies vaker voorkomt. Volgens algemeen directeur A. Verzijlbergh van woningstichting Sint Servatius gebeurt het bij zijn stichting niet. ,,Wij lossen onze problemen zelf op.''

Volgens Meisen is de deal deels geslaagd: ,,Van de Maastrichtse familie die naar Tilburg is verhuisd hebben we nooit meer iets gehoord. En de familie Krijnen heeft de eerste jaren ook geen problemen veroorzaakt.''