Spanning stijgt na aanslag Jeruzalem

Een Palestijnse zelfmoordaanslag in het centrum van Jeruzalem, waarbij twee doden en veertig gewonden vielen, heeft de spanning in Israël gistermiddag weer verder doen oplopen.

Radio Israël meldde vanmorgen dat alle legeronderdelen in staat van paraatheid zijn gebracht met het oog op een offensief van alle Palestijnse terreurorganisaties.

De dader van de aanslag in Jeruzalem, die deel uitmaakte van de Al-Aqsa-brigades, die banden hebben met Yasser Arafats Al-Fatah, leegde een magazijn van zijn M16-geweer op omstanders in de Jaffostraat voordat hij door een politieagent werd neergeschoten.

De aanslag volgde op een overval door Israëlische elite-eenheden op een gebouw in de Palestijnse stad Nablus, waarbij vijf leden van Ezzedeen al-Qassem, de gewapende vleugel van Hamas, werden gedood. De Israëlische troepen bliezen een wapenlaboratorium in het gebouw op waar volgens militaire bronnen honderd gordels met explosieven voor zelfmoordaanslagen werden gevonden. Israël zegt deze aanval te hebben uitgevoerd om terreuraanslagen te voorkomen. Hamas kondigde daarop ,,de totale oorlog'' af.

Generaal Aharon Ze'evi, het nieuwe hoofd van de militaire inlichtingendienst, voorspelde gisteren dat Israël buitengewoon zware tijden te wachten staan. Israël beschikt volgens hem over inlichtingen dat de Palestijnen aanslagen beramen van een ongekende hardheid. Hij gaf geen nadere toelichting op deze uitspraak, die bij veel Israëliërs als een bom insloeg.

Vooral radio en televisie hebben gisteren deze waarschuwing uitgebreid gebracht. In hun berichtgeving jagen de media de psychologisch al zwaar belaste burgers de stuipen op het lijf. Gisteravond zei de militaire commentator van een van de televisiestations, een reservekolonel, met absolute zekerheid te weten dat de regering-Sharon heeft besloten het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat omver te werpen. ,,We gaan een ronde dood en verderf in'', schrijft vanmorgen een commentator in de krant Ma'ariv. ,,De sfeer is die als aan de vooravond van oorlog.'' Volgens deze commentator hebben premier Sharon en chef-staf generaal Shaul Mofaz besloten dat de tijd van Arafat voorbij is en dat de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever moeten worden heroverd. Het is Sharons geluk dat in Washington uitsluitend door het prisma van de strijd tegen terreur wordt gekeken, merkt Ma'ariv op, en dat Arafat daar zo langzamerhand als een Osama bin Laden wordt gezien.

interview peres: pagina 5