Sierra Leone: kwart vrouwen misbruikt

Van de vrouwen in Sierra Leone die tijdens de burgeroorlog van de afgelopen tien jaar te maken kregen met rebellen is meer dan de helft seksueel misbruikt.

Daarbij gaat het naar schatting om 257.000 vrouwen, bijna een kwart van de vrouwelijke geslachtsrijpe bevolking. Een op elke drie vrouwen die werden misbruikt was het slachtoffer van groepsverkrachting. Veel van de verkrachte vrouwen waren bang dat ze met het aids-virus waren besmet of met een andere seksueel overdraagbare ziekte. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse organisatie Artsen voor Mensenrechten (PHR) waarvan de resultaten vanmorgen in de hoofdstad Freetown van Sierra Leone zijn gepresenteerd.

In het voorwoord van het rapport spreekt Radhika Coomaraswamy de hoop uit dat het onderzoek zal bijdragen tot de vervolging van oorlogsmisdadigers. Zij is de speciale afgevaardigde van de Verenigde Naties voor geweld tegen vrouwen. Volgens de organisatie PHR is verkrachting een ernstig oorlogsmisdrijf en moeten militaire commandanten verantwoordelijk worden gesteld voor de wandaden van hun ondergeschikten. De VN en de regering hebben overeenstemming bereikt over vorming van een speciaal oorlogstribunaal en een verzoeningscommissie naar Zuid-Afrikaans model.

In het rapport vertelt een 13-jarig meisje uit Sierra Leone hoe ze door de rebellen werd ontvoerd en aan een van hen als `vrouw' werd toegewezen. Katmara B, zoals ze in het rapport genoemd wordt, was herhaaldelijk getuige van seksueel geweld. ,,We ontmoetten twee zwangere vrouwen. Ze bonden de twee vrouwen vast met hun benen gespreid en pakten een gepunte stok. Daarmee peurden ze net zolang in hun schoot tot de baby's naar buiten kwamen.''

De burgeroorlog die Sierra Leone sinds 1991 heeft verscheurd was een van de wreedste conflicten die ooit op Afrikaans grondgebied zijn uitgevochten. De rebellen gebruikten terreur als wapen en kapten bij tienduizenden burgers lichaamsdelen af. Zo'n 50.000 mensen vonden de dood.

Volgens de regering van Sierra Leone is de burgeroorlog inmiddels ten einde, ook al wordt in enkele uithoeken van het land nog altijd strijd gevoerd. Maar tienduizenden rebellen hebben het afgelopen jaar hun wapens ingeleverd. Met hulp van een uitgebreide vredesmissie van de VN hebben regeringstroepen zich gevestigd in de diamantrijke gebieden die tot voor kort door de rebellen werden beheerst. Later dit jaar zijn verkiezingen voorzien.