Siemens op winst door banenverlies

Het Duitse technologieconglomeraat Siemens staat na twee kwartalen verlies weer op winst. Het verlies op de mobieltjes is door drastisch bezuinigen weggewerkt. Dat heeft Siemens vandaag bekendgemaakt.

Beleggers reageerden enthousiast. De koers van het aandeel Siemens steeg vanmorgen in Frankfurt met vier procent.

Siemens heeft bijna 20.000 banen geschrapt om weer winstgevend te worden.

In het eerste kwartaal van zijn boekjaar, dat op 1 oktober begint, behaalde Siemens een nettowinst van 538 miljoen euro (1,19 miljard gulden) tegenover nog een verlies van 1,1 miljard euro in het vorige kwartaal.

Analisten die door het persbureau Bloomberg waren benaderd hadden gemiddeld op een winst van 38 miljoen euro gerekend.

De omzet nam in het eerste kwartaal met 7 procent toe en de orderontvangst met 12 procent.

Bij zijn mobiele divisie wist Siemens door forse bezuinigingen weer een positief resultaat te behalen. Bij de netwerken voor mobiele telefonie kwam de brutowinst (winst vóór afschrijving van goodwill, rente en belasting) uit op 37 miljoen euro. Dat is inclusief reorganisatielasten.

Bij de mobiele telefoons kwam de brutowinst uit op 20 miljoen euro. Op zijn vaste netwerken maakt Siemens nog steeds verlies.

In de totale nettowinst van 528 miljoen euro zit overigens 157 miljoen euro die Siemens aan de chipmaker Infineon verdiende. Dat is het saldo van 332 miljoen euro winst op de verkoop van aandelen in Infineon en 175 miljoen euro verlies dat voor rekening van Siemens komt. Siemens is bezig zijn belang in de voormalige dochter tot nul te reduceren.