`Roof Rotterdam door allochtonen'

De straatroof van sieraden, geld en mobiele telefoons wordt in Rotterdam voor 99 procent gepleegd door ,,jonge daders die niet van origine afkomstig zijn uit Nederland''. Dat constateert het politiedistrict van het stadscentrum in een rapportage die morgen wordt besproken door het gemeentebestuur.

Van de vorig jaar in het centrum aangehouden 253 verdachten van straatroof was 45,3 procent van Antilliaanse afkomst, 38,1 procent was Marokkaans. De Rotterdamse uitsplitsing naar allochtone en autochtone daders kan niet worden vergeleken met andere steden: de meeste steden en onderzoekscentra maken dit onderscheid niet.

Rotterdam wilde het afgelopen jaar de straatroof in het centrum juist doen afnemen, met het instellen van een speciaal `team straatroof'. Behalve rechercheurs en politieagenten telt dit team een analist die de karakteristieken van daders bekijkt. Ondanks dit team nam de straatroof in het centrum toe van 743 aangiften en 102 aanhoudingen in 2000 tot 1.166 aangiften vorig jaar. In Rotterdam is de meerderheid van de aangehouden verdachten first offender, maar zij blijken bij aanhouding al wel straatroven te hebben gepleegd.

De politie heeft intussen een scala aan maatregelen genomen, waaronder het gericht surveilleren op hot spots en bad times, intensieve scooter-controles en controles op zwartrijden. Veel jeugdige straatrovers rijden op (gestolen) scooters of stelen in de tram. Ook worden op een dagelijkse briefing agenten ingelicht over signalementen van daders en scooters.

De maatregelen lijken effect te hebben: het aantal aangiften nam de afgelopen weken af. Overigens worden niet veel zaken opgelost: in 2001 16 procent.