Recordboete voor zakenbank CSFB

De Amerikaanse-Zwitserse zakenbank Credit Suisse First Boston (CSFB) heeft met de Amerikaanse beurstoezichthouder een schikking van 100 miljoen dollar (114 miljoen euro) getroffen. De zakenbank zal de boete betalen in verband met ongeoorloofde praktijken bij de begeleiding van beursgangers. Volgens beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) is de boete ,,een van de grootse die ooit aan een effectenhuis is opgelegd''.

De zakenbank wordt verweten de beursregels te hebben overtreden door tijdens de internethausse misbruik te hebben gemaakt van zijn machtspositie. De belangstelling voor internetaandelen was in 1999 zo groot dat de 54 beursintroducties die CSFB dat jaar begeleidde een gemiddelde koerswinst van 250 procent boeketen in hun eerste jaar van notering. De bank profiteerde van de grote interesse bij inschrijvingen op nieuwe aandelen door de koerswinsten na introductie te delen met de beleggers die de stukken kochten.

Beleggers die niet wilden meewerken, kregen minder stukken toegewezen van de populaire internetaandelen. CSFB verrekende de koerswinsten na introductie middels ongekend hoge commissiekosten. De SEC schat het voordeel op ,,tientallen miljoenen dollars''. De bank maakte in 1999 een winst van 1,26 miljard dollar.

De bank heeft toegezegd zijn beleid, procedures en commissieregeling bij beursgangers aan te passen. Een onafhankelijke accountant zal hier op toezien. Tegelijkertijd heeft de SEC aangifte gedaan tegen de zakenbank om met hulp van een gerechtelijk bevel extra pressie te zetten op de afgesproken.