Rebellenleider Syafei van Beweging Vrij Atjeh gedood

Troepen van de Indonesische regering hebben de leider van het guerrillaleger van de Beweging Vrij Atjeh (GAM), die strijdt voor de onafhankelijkheid van de provincie Atjeh, gedood. Volgens een militaire woordvoerder, die het nieuws vandaag bekendmaakte, werd Teungku Abdullah Syafei gisteren gedood tijdens een vuurgevecht in het noorden van Sumatra.

De woordvoerder, luitenant-kolonel Supartodi, zei dat guerrillaleider Syafei in het hoofd en de borst werd geschoten tijdens een aanval op zijn basis in het Pidie district. Bij het vuurgevecht zouden tevens vijf andere rebellen en de echtgenoot van Syafei zijn omgekomen. De woordvoerder van de GAM, Zaini Abdullah, heeft gezegd van de berichten op de hoogte te zijn, maar hij kon de dood van Syafei nog niet bevestigen. Abdullah zei evenwel vanuit Zweden, waar de rebellenregering in ballingschap verkeert, dat ,,duizend anderen zijn plaats zullen innemen'', wanneer het nieuws inderdaad blijkt te kloppen.

De dood van de charismatische leider Syafei zou een belangrijke nederlaag betekenen voor de GAM. De rebellen staan sinds het begin van een militair offensief dat de Indonesische president Megawati Soekarnoputri kort na haar aantreden in juli heeft ontketend onder grote druk.

Het guerrillaleger van de GAM, deels getraind in Libië en bewapend door sympathisanten in Maleisië, voert al sinds 1976 strijd voor een onafhankelijke islamitische republiek. Sinds die tijd zijn duizenden mensen omgekomen, onder wie ten minste 1.400 mensen die het afgelopen jaar werden gedood en ongeveer honderd mensen in de eerste weken van dit jaar.

Herhaaldelijke pogingen de strijd te beteugelen zijn mislukt. Twee jaar geleden kwamen beide partijen een staakt-het-vuren overeen, maar dat werd uiteindelijk opgeheven na aanhoudend geweld. Deze maand besloot Megawati tot het sturen van strijdkrachten die zich speciaal moeten bemoeien met het bestrijden van de rebellen. De beslissing is veroordeeld door mensenrechtenorganisaties die het leger hebben beschuldigd van misbruik van zijn macht.