MKB wil af van vaste werkweek

Werkgeversorganisatie MKB-Nederland wil af van de vaste werkweek die wordt vastgelegd in CAO's. Werkgever en werknemer moeten gezamenlijk afspraken maken over de arbeidstijden.

Dat stelt MKB-Nederland in de nota Arbeidsvoorwaarden MKB 2002, die voorzitter H. de Boer gistermiddag presenteerde. Strikte, in CAO's vastgelegde arbeidstijden ,,om de werknemer extra te beschermen, passen niet meer in de huidige tijdgeest'', zo staat in de nota. Ze zouden de ruimte die de Arbeidstijdenwet biedt om flexibele afspraken te maken, inperken, en de slagkracht van het MKB belemmeren. Ook zouden de CAO-afspraken niet langer voldoen aan de behoefte van de werknemer om arbeid en zorg te combineren.

De vakbonden reageren negatief op het MKB-voorstel. Vakcentrale FNV vindt de opstelling ,,een beetje flauw'', aldus een woordvoerder. ,,MKB gebruikt de behoefte van de werknemer om werk en zorg te combineren, om hem zijn toeslagen voor onregelmatig werk af te pakken.'' Volgens CNV-voorzitter D. Terpstra ,,nodigt dit voorstel niet uit om bij het MKB te gaan werken.'' Werkgeversorganisatie VNO-NCW steunt het voorstel van MKB. Voor de komende CAO-onderhandelingen houdt MKB Nederland vast aan een loonsverhoging van nul procent, naast een resultaat-afhankelijke beloning. Daarnaast moeten volgens de werkgeversorganisatie afspraken worden gemaakt over scholing, kinderopvang en ouderenbeleid.