Miskend patriot in Bosnische oorlog

De patriottische Amerikaanse oorlogsfilm Behind Enemy Lines is een variant op Steven Spielbergs Saving Private Ryan. In Behind Enemy Lines draait de zoektocht om de naar actie verlangende luitenant Chris Burnett (Owen Wilson) die boven Servisch grondgebied wordt neergehaald, nadat hij en zijn piloot foto's hebben genomen van de geheime troepenbewegingen van een soort generaal Mladic en zijn manschappen. Niet de Duitsers zijn de slechteriken, maar de Bosnische Serviërs. Zij zetten alles op het spel om de foto's te traceren en Burnett te elimineren. Deze taak rust op de schouders van een schimmige, in sportkleding gehulde sluipschutter. Aan de andere kant staat de strenge maar menselijke admiraal Reigart (Gene Hackman) die, ondanks z'n kadaverdiscipline toch een soort vaderfiguur voor zijn manschappen is, en de NAVO krijgt een hautain gezicht met de Franse admiraal Piquet, Reigarts meerdere.

Piquet (Joaquim de Almeida) verwijt de Amerikanen het fragiele vredesproces in gevaar te brengen met hun zoektocht in verboden gebied, en wijst ze er fijntjes op dat ze misschien één Amerikaan veiligstellen maar dat daarna velen het leven zullen laten in het opnieuw oplaaiende conflict waar de Amerikanen niets van begrijpen: geen onzinnig standpunt. Toch wordt dit belachelijk gemaakt en eindigt de film met veel vlagvertoon. Dat de Amerikaanse defensie graag meewerkte aan de productie van de film verbaast dan ook niet. De vrijscènes zijn adrenalineverhogend en als zodanig prima reclame voor het leger. Net als in Saving Private Ryan is de speurtocht naar één soldaat absurd en ongeloofwaardig, evenals de koelblauwe look en hippe montage.

Behind Enemy Lines. Regie: John Moore. Met: Owen Wilson, Gene Hackman, Gabriel March, Joaquim de Almeida.In 48 bioscopen.

    • André Waardenburg