Millionaire

Een nieuwe rockband kan zich niet beter introduceren dan met live-optredens. Terwijl de Belgische groep Millionaire in eigen land op papier tot nieuwe sensatie werd uitgeroepen, liet het vijftal rondom zanger/gitarist Tim Vanhamel in het bovenzaaltje van Paradiso zien dat het als een tornado over het podium kan razen met een mengeling van drukke rock, stampende funkritmes en weerbarstige popmelodieën. Vanhamel speelde eerder bij de Evil Superstars en dEUS, waarbij hij een neus ontwikkelde voor dwarse popmuziek.

De energie spat er van af op Millionaires debuutalbum Outside The Simian Flock, dat geen geheim maakt van de invloeden (Beck, Pixies, Prince) maar dat zich verdienstelijk losmaakt van de gekunstelde sfeer die de Antwerpse popscene soms aankleeft. Millionaires veelkleurige rockmuziek kan van fluisterzacht ontaarden in lawaai-explosies met megafoonstemmen en verontrustende bliepgeluiden. Daartussen is ruimte voor fraaie samenzang, accordeon en viool en zelfs het countryritme van het beckiaanse Me crazy, you sane.

Wie de redding van de Belgische rock aan den lijve wil ondervinden, kan in februari terecht bij een groot aantal Nederlandse optredens.

Millionaire: Outside The Simian Flock (PIAS 941 0061 020)

    • Jan Vollaard