Kunnen we schikken?

Een van de grootste boetes die ooit aan een beursmakelaar is opgelegd. Zo karakteriseert de Amerikaanse beurswaakhond SEC het bedrag van 100 miljoen dollar dat effectenhuis Credit Suisse First Boston voor straf moet overmaken aan de toezichthouder.

De STE, de Nederlandse evenknie, zal verlekkerd kijken naar zulke bedragen. De boete in de Verenigde Staten vertegenwoordigt ruim vier keer de jaarbegroting van de STE.

De Amerikaanse schikking is een van de uitvloeisels van de internethype. En de boete de eerste in een lange rij, zo is de verwachting. De beursautoriteiten vermoeden dat een keur aan zakenbanken zijn zakken op ongeoorloofde wijze heeft gevuld tijdens de technologiemanie in 1999 en de eerste helft van 2000. De SEC doet daar sinds begin vorig jaar onderzoek naar en heeft kennelijk weinig hinder ondervonden van de dossiers die zijn verloren gegaan tijdens 911. Het datacentrum waar alle onderzoeksinformatie bijeenkwam was gevestigd in een van de WTC-torens in New York.

Effectenhuis CSFB was een van de meest succesvolle banken bij beursintroducties van technologiebedrijven. De 54 bedrijven die in 1999 door CSFB naar de markt werden gebracht, stonden borg voor een koerswinst van 250 procent in hun eerste jaar op de beurs. Gemiddeld.

Normaal gesproken profiteren banken nauwelijks van de waardestijgingen na introductie. De bedrijven die naar de beurs gaan betalen de begeleidende bank een vergoeding voor ieder aandeel dat wordt geplaatst. Koersexplosies na het beursdebuut verdwijnen in de portemonnee van de belegger. Dat steekt.

De deal makers van het Zwitsers-Amerikaanse huis vonden een oplossing. Bij de toewijzing van de schaarse en gewilde aandelen werd voorrang gegeven aan beleggers die hun winsten met CSFB deelden. Tussen de 33 en 65 procent van de dagwinsten werd zo teruggesluisd naar de bank. Geschatte voordeel: `tientallen' miljoenen dollars. De boete van 100 miljoen dollar komt voor rekening van het bedrijf. De bankiers die destijds recordbonussen ontvingen voelen er niets van.

Nederland heeft zijn eigen internetdrama's. De STE onderzocht de beursgang van World Online en onderhandelt al een tijdje met de begeleidende banken over de conclusies van dat rapport.

MeesPierson, dochter van Fortis, introduceerde het eerste internetbedrijf in Amsterdam en kon de lonkende weelde evenmin weerstaan. Volgens de STE benadeelde de bank beleggers door een pakketje aandelen van Via Networks voor zichzelf te reserveren om het na explosie van de koers te verkopen. Geschatte winst: een paar miljoen gulden. Boete van de STE: 20 mille.

    • Jeroen Wester