Facties weer slaags in Afghanistan

In het noorden van Afghanistan zijn milities van de minister van Defensie, Mohammed Fahim, slaags geraakt met strijders van diens plaatsvervanger op het departement, generaal Abdul Rasid Dostam.

Dat heeft het in Pakistan gevestigde Afghaanse persbureau AIP vandaag gemeld. De troepen die loyaal zijn aan de etnisch-Oezbeekse krijgsheer Dostam zouden na gevechten met de etnische Tadzjieken het district Qale Zaal hebben ingenomen.

De strijd lijkt te illustreren waar de internationale gemeenschap lange tijd bang voor was: dat het onderlinge geweld tussen de etnische groeperingen waaruit de Afghaanse maatschappij is opgebouwd zou terugkeren zodra de Talibaan waren verslagen.

De etnische Oezbeken en Tadzjieken vochten na de opkomst van de Talibaan in het midden van de jaren negentig samen in de Noordelijke Alliantie. Voor die tijd streden zij herhaaldelijk onderling om de macht in het noorden van Afghanistan. Nu de Talibaan geen machtsfactor meer vormen, is volgens waarnemers de belangrijkste reden voor samenwerking weggevallen.

In Washington bestreed de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld gisteren dat Al-Qaeda-gevangenen op de marinebasis Guantánamo Bay op Cuba slecht zouden worden behandeld. ,,Ik heb geen enkel bewijs gevonden dat aangeeft dat wie dan ook anders dan menselijk is behandeld'', aldus de minister.

Hij reageerde op protesten van de Europese Unie en mensenrechtenorganisaties. Door de Amerikaanse marine vrijgegeven foto's toonden de gevangen Al-Qaeda-strijders geboeid en geblinddoekt. Rumsfeld zei dat de foto's niet representatief zijn voor de omstandigheden op de basis. De beelden zouden zijn genomen toen de gevangenen werden vervoerd van het vliegveld naar hun cel. De gevangenen knielden zodat de bewakers hun boeien af konden doen. Rumsfeld herhaalde dat de gedetineerden gevaarlijk zijn, maar dat ,,geen gevangene kwaad is gedaan of is mishandeld''. ,,Het is fantastisch welk inzicht parlementariërs 8.000 kilometer verder kunnen krijgen'', aldus Rumsfeld.

Over de openluchtcellen waarin de gevangenen verblijven zei Rumsfeld dat dit door het warme weer op Cuba, waar het rond 28 graden Celsius is, geen mishandeling is. ,,Om in een cel van tweeënhalf bij tweeënhalf meter te zitten in het zonnige Guantánamo Bay is zeker niet onmenselijk.''

Ook de status van de gevangenen is geen probleem. De VS noemen de Al-Qaeda-strijders ,,illegale combattanten'' terwijl verschillende Europese landen er bij Amerika op aandringen hen als krijgsgevangenen te behandelen. ,,Wat de wettelijke status van de gedetineerden ook zal zijn, voor ons is het van belang dat zij menselijk worden behandeld'', aldus de minister.