Eis afgewezen tegen oorlogsmisdadiger

De rechtbank Assen heeft de verzwaring van de aanklacht tegen oorlogsmisdadiger Dirk Hoogendam (79) gisteren afgewezen.

Het OM beraadt zich op nadere stappen. Hoogendam, die tijdens de bezetting lid was van de Waffen SS, werd in 1950 bij verstek ter dood veroordeeld wegens landverraad en mishandeling van burgers. Die straf werd later omgezet in levenslang. Hoogendam vluchtte in 1946 naar Duitsland, nam een Duitse naam en de Duitse nationaliteit aan. Hij heeft zijn straf nooit uitgezeten. In april vorig jaar werd hij door journalisten van de Telegraaf opgespoord in Ringau. Hij zei dat hij niets wist van het vonnis. Het OM in Assen verzwaarde de aanklacht omdat de mishandeling die Hoogendam in 1950 ten laste werd gelegd, nu is verjaard. Officier van justitie M. de Roos wilde hem nu vervolgen voor het medeplegen van een oorlogsmisdrijf, dat de dood van tenminste vier verzetsstrijders tot gevolg zou hebben gehad. ,,Als SS-officier heeft Hoogendam in 1944 en 1945 opzettelijk burgers gearresteerd en overgedragen aan de SD in Assen'', stelde De Roos. ,,Die mensen werden gedeporteerd naar concentratie- en werkkampen, waar ze de dood vonden.'' Deze oorlogsmisdrijven verjaren niet. De advocaat van Hoogendam R.F. Speijdel tekende protest aan tegen de verzwaarde aanklacht, omdat volgens hem mishandeling en deportatie twee verschillende feiten waren. ,,In het oorspronkelijk vonnis staat niets over deportatie. Dit is een nieuw feit wat het OM nu aanhaalt.'' Hij vond de wijziging van de tenlastelegging ,,volstrekt bizar'' en ,,een wanhopige reddingsoperatie van het OM'' om de zaak alsnog voor de rechter te krijgen. De rechtbank gaf hem gelijk en wees de wijziging van de aanklacht af. Speijdel concludeerde dat het OM niet ontvankelijk is. ,,Ik beschouw de zaak nu als afgedaan.''