Eigen begraafplaats voor islamieten

De Islamitische Raad in Noord-Brabant pleit voor begraafplaatsen voor moslims. Brabantse moslims willen best hier begraven worden, als het hoofd maar naar Mekka wijst en er geen christelijke kruizen in het buurt staan.

Ze zijn er wel in Brabant, islamitische graven, maar je moet ze met een vergrootglas zoeken. Vrijwel altijd gaat het om een klein hoekje, `speciaal' voor moslims, met uitzicht op een kerk of op christelijke graven met levensgrote kruizen. Islamitische voorzieningen zijn miniem.

De moslim wil niet alleen met zijn hoofd naar het oosten en op zijn rechterzij liggen, maar ook in zijn eigen religieuze omgeving. Hij wil na een grondige lichamelijk reiniging, worden gewikkeld in een schone doek en met verschillende gebeden in het graf verdwijnen om zijn schepper te ontmoeten.

Zoiets kan eigenlijk niet in nabijheid van graven van andere religies, vindt M. Ajouaou, woordvoerder van de Brabantse Islamitische Raad. ,,Moslims willen een menswaardige begraafplaats.'' Hij vindt dat iedere geloofsgroep het recht heeft op een eigen plek. Begraafplaatsen voor en door moslims is volgens Ajouaou de beste oplossing. ,,Pas dan kunnen de islamitische uitvaart- en rouwrituele op de juiste manier worden toegepast,'' meent hij.

Voor veel Nederlandse moslims is het gebruikelijk dat zij in eigen land werden begraven. Terug bij de wortels van het bestaan. Deze opvatting lijkt te verouderen nu zelfs de eerste generatie liever in Nederland blijft. Voornaamste reden hiervoor is de familie. Ajouaou weet dat moslims graag de graven van hun overlevenden regelmatig willen blijven bezoeken. Als daarvoor telkens een ticket naar bijvoorbeeld Turkije moet worden gekocht, valt dat niet mee, zegt hij.

Imam A.W. van Bommel is voor islamitische begraafplaatsen. Hij ontleent zijn zijn motief aan de Koran. Daarin wordt volgens Van Bommel geschreven dat moslims begraven moeten worden in het land van overlijden. Dat overleden moslims al jarenlang terugreizen naar hun vaderland is volgens hem te wijten aan ,,onbenulligheid''.

Veel moslims geloven dat de doden verplicht binnen 24 uur moeten worden begraven, met uitzondering van zij die terugwillen naar het vaderland. De Nederlandse wet schrijft echter voor dat het dode lichaam minimaal 36 uur boven de grond moet blijven. Een probleem? Imam Van Bommel denkt van niet. ,,Met de woorden van de profeet `Begraaf uw doden snel', wordt zeker niet bedoeld dat het haastig moet. Men moet de tijd nemen voor alle rituelen, maar niet onnodig veel tijd.''