Derek de Lint

In een reeks profielen van hedendaagse filmsterren deze week de Nederlandse acteur Derek de Lint die nu een weeshuisdirecteur speelt in `Tom & Thomas'.

Met welk accent spreekt Derek de Lint Engels? In de afdeling `Frequently Asked Questions' op een aan De Lint gewijde website is het antwoord: ,,Dutch... and what a wonderful accent it is!'' Zo lyrisch word er in Nederland zelf nooit over het nationale accent gedaan. Sterker nog, ook De Lint zelf wijt het moeizame verloop van zijn filmcarrière in Amerika aan dat accent, waardoor hij in een film nooit voor een Amerikaan kan doorgaan. Lyrisch is men in binnen- en buitenland wel altijd geweest over De Lints looks. Voor Kort Amerikaans, dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, hoefde hij niet eens zijn lange donkere krullen af te knippen, zodat hij er wat anachronistisch bijliep.

Derek de Lint (Dick Hein de Lint, Den Haag, 17 juli 1950) studeerde aan de kunstacademie in Enschede en aan de kleinkunstacademie in Amsterdam. Zijn eerste toneelrol had hij te danken aan een ontmoeting in de trein met Hugo Claus en Sylvia Kristel. Zijn filmdebuut maakte De Lint in 1977 in Blindgangers van Ate de Jong. Beroemder werd hij dankzij zijn bijrol in Soldaat van Oranje, waarin hij de `foute' student speelt.

Na Soldaat van Oranje volgden hoofdrollen in onder meer de Jan Wolkers-verfilming Kort Amerikaans (Guido Pieters, 1979), Bastille (Rudolf van den Berg, 1984) en De aanslag (Fons Rademakers, 1986), de eerste Nederlandse film die een Oscar won. De aanslag werd, naast Soldaat van Oranje, De Lints visitekaartje in het buitenland. De Nederlandse jeune premier speelde onder meer een mooie bijrol in The Unbearable Lightness of Being van Philip Kaufman (1988). Naar eigen zeggen werd De Lint vaak gecast als introverte, sensuele man. ,,Als ik terugkijk, ben ik al heel wat bed in, bed uit geweest, zei hij in 1992 tegen het Algemeen Dagblad.

Gevonden heeft De Lint het geluk niet helemaal in Amerika. De Lint lijkt daar niet al te rouwig om te zijn. Anders dan Rutger Hauer had hij het er bijvoorbeeld niet voor over in Los Angeles te gaan wonen. Hij was te veel gehecht aan Amsterdam en wilde niet dat zijn kinderen Amerikaans werden opgevoed. Wel verhuisde De Lint midden jaren negentig naar de Canadese stad Vancouver, om de hoofdrol te kunnen spelen in de tv-serie Poltergeist: The Legacy, een serie die zich net als The X-files en Buffy: The Vampire Slayer met bovennatuurlijk kwaad bezig houdt. In Poltergeist, dat zich in San Francisco afspeelt, mag De Lint een Amerikaan spelen, al is het er een die zijn jeugd doorbracht in Europa; een nieuwe verklaring voor dat heerlijke accent.